Jan Jambon (N-VA), minister van Financiën, heeft de laatste details uitgewerkt van een nieuwe, permanente fiscale regularisatie. We weten intussen welke tarieven van toepassing zullen zijn. Daarnaast komt er een gunstregeling voor wie goede trouw kan aantonen, zoals erfgenamen die zwart geld erven. “Dit is zo een vaag begrip”, reageert Dave van Moppes, fiscaal advocaat bij Tuerlinckx Tax Lawyers. “Het lijkt mij overigens niet eerlijk dat de fiscus taksen heft op zwart kapitaal dat erfgenamen regulariseren. Zij hebben immers al erfbelastingen betaald.”
Er zijn vorige maand details naar buiten gekomen over de nieuwe programmawet van Jambon. Daarin staat onder meer hoe de permanente fiscale regularisatieronde er zal uitzien. Die zal verder bouwen op de regularisatie die in 2023 eindigde, maar met boetes die 5 procentpunt hoger liggen. Wie een fiscaal verjaard kapitaal wil regulariseren, zal een boete van 45 procent moeten betalen op het bedrag. Voor fiscaal niet-verjaarde kapitalen bedraagt het tarief 30 procent, bovenop de ontweken belasting.
Er komt wel een uitzondering voor wie “goede trouw” kan aantonen. Wie bijvoorbeeld zwart geld erft, krijgt volgens de programmawet een vermindering van 5 procentpunten. Hierbij geldt een tarief van 40 procent op een fiscaal verjaard kapitaal of 25 procent op een fiscaal niet-verjaard kapitaal. Die tarieven komen bovenop de successierechten die de erfgenamen betalen. Wie dus erft met een erfbelasting van 55 procent, zal daarbovenop nog eens 25 procent heffing betalen op fiscaal niet-verjaarde kapitalen.
“Een tarief voor alle situaties is niet correct”
Dave van Moppes is in de eerste plaats blij dat er een permanente fiscale regularisatieronde aan de horizon lonkt. Hij gaf in een vorig gesprek met onze site al aan dat zo’n regeling noodzakelijk is om meer rechtszekerheid te creëren voor de belastingplichtigen. “Desalniettemin zijn er een aantal zaken die beter kunnen”, voegt hij eraan toe. “Het lijkt mij geen goed idee om te werken met een algemeen tarief voor alle situaties. Zo kan voor de ene regularisatie een tarief van 30 procent ruimschoots voldoende lijken, terwijl dat voor de andere situatie een schandalig hoge taks is.”
Hij geeft de cryptomunten als voorbeeld. De belastingen die je bent verschuldigd op de gerealiseerde meerwaarden zijn afhankelijk van de manier waarop je belegt. Wie als goede huisvader belegt, betaalt (momenteel) geen belastingen. In de toekomst worden die meerwaarden wel onderworpen aan een meerwaardebelasting van 10 procent (vanaf 10.000 euro aan gerealiseerde meerwaarden). Maar als er sprake is van een speculatieve belasting loopt het tarief op tot 33 procent. “En dat kan voor problemen zorgen als iemand tot vaststelling komt dat hij niet belegde als een goede huisvader. Als die persoon beslist om dat kapitaal te regulariseren zal hij boven de taks van 33 procent een belastingverhoging van 33 procentpunten te slikken krijgen. Dat komt dus neer op een heffing van 63 procent voor iets waarover in de praktijk heel wat discussie kan bestaan”, verduidelijkt de fiscalist. “De verhouding is hier volledig scheefgetrokken door te werken met één tarief voor eender welke situatie.”
Geen regularisatie voor wie zwart geld erft
Van Moppes stelt zich ook vragen bij de korting die iemand krijgt bij een regularisatie wanneer die kan aantonen dat er goede trouw werd gehandeld. Het gaat daarbij niet alleen over erfenissen, maar bijvoorbeeld ook over schenkingen. “Dat is een veel te vaag begrip”, luidt zijn kritiek. “Hoe gaat de fiscus bepalen of iemand goede bedoelingen heeft? Iemand kan bijvoorbeeld zwart geld schenken om zo de begunstigden een korting te geven op de fiscale regularisatie.”
Voorts pleit hij ervoor om de fiscale regularisatie (en de kosten die daarmee gepaard gaan) af te schaffen voor mensen die onwetend zwart geld erven. “Ze hebben al (hoge) erfbelastingen betaald. Waarom zou de fiscus nog eens in hun zakken moeten graaien? Door de erfenis aan te geven, zijn ze in principe hun verplichtingen nagekomen. Het is niet eerlijk dat de fiscus het kapitaal bij een erfgenaam ter goeder trouw nog eens bij de bron belast en beboet omdat de erflater het heeft nagelaten om zijn zwart geld te regulariseren. Zelfs met de korting dreigt de belastingdruk voor sommige erfgenamen tot 80 procent (niet-verjaarde kapitalen) op te lopen. In zo’n situatie wordt er net geen rechtszekerheid gecreëerd voor de erfgenamen. Men kan zich overigens de vraag stellen waarom iemand die ter goeder trouw is en het kapitaal aangeeft in de nalatenschap nog zou moeten regulariseren. Dat is tegenstrijdig.”
“Een andere optie is om de betaalde regularisatieheffing af te trekken van het nagelaten bedrag. Op die manier verlaagt de overheid alsnog de belastingdruk voor de erfgenamen”, aldus van Moppes. De Vlaamse belastingdienst heeft dat tussen 2013 en 2016 toegelaten voor bepaalde dossiers.
Een voorbeeld uit Nederland
Tot slot is van Moppes ook voorstander van lagere tarieven. “Nu wil de regering zoveel mogelijk inkomsten verwerven door uit te pakken met behoorlijk hoge heffingen. Nochtans ben ik ervan overtuigd dat de regularisatie meer zou opbrengen als de tarieven lager zouden liggen, aangevuld met speciale regelingen voor bepaalde situatie, zoals cryptobeleggingen en erfenissen.” Hij verwijst daarbij naar Nederland, waar de overheid tijdelijk de zogenaamde inkeerregeling – de Nederlandse versie van fiscale regularisatie – goedkoper heeft gemaakt. Mensen konden in sommige gevallen zelfs boetevrij zwart geld regulariseren. De Nederlandse overheid heeft sinds 2018 de regels aangescherpt. “Hoe dan ook kon de fiscus via de tijdelijke regeling heel wat mensen overtuigen om hun zwart geld aan te geven. Waarom zou zoiets ook niet bij ons kunnen werken”, besluit de fiscalist.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.