New York mag (langzaam) heropenen

Op vrijdag vervallen de eerste lock-downrestricties in de staat New York. Volgens de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, kunnen vijf gebieden langzaam heropstarten.

Het wordt nog niet snel drukker op Times Square of in Central Park, maar in de staat New York worden de maatregelen op vrijdag versoepeld. Dat laat gouverneur Andrew Cuomo optekenen op de dagelijkse covid-update.

Parameters

New York is opgedeeld in tien regio’s. Elk van die tien gebieden moet hoog genoeg scoren op een set van zeven parameters voor ze opnieuw mogen heropenen.

Zo moet er veertien dagen lang een vermindering van het aantal hospitalisaties gezien worden, moeten er meer dan 30 procent van de bedden beschikbaar zijn in ziekenhuizen en 50 procent van de bedden op intensieve zorgen. Opvallend: ook New York werkt met een contacttracingprogramma. Er moeten 30 contacttracers per 100.000 bewoners aan de slag zijn. Daarnaast moet het aantal doden duidelijk dalen en moet er voldoende getest worden.

Heropstart?

Vijf regio’s zijn volgens Cuomo nu klaar om de sprong te wagen. Zo zullen bedrijven mogen heropstarten waar social distancing gegarandeerd kan worden en die weinig risico inhouden, denk bijvoorbeeld aan bouwwerven. Toch zal het nog een heel eind duren eer New York City opnieuw kan openen. Tussen twee heropstartfases zullen altijd twee weken zitten.

De stad is een van de zwaarst getroffen gebieden ter wereld. Er zijn intussen 189.000 gevallen van Covid-19 vastgesteld en daar komen er elke dag nog meer dan 1.000 bij. Meer dan 22.100 mensen zijn er overleden.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20