New York bevriest huur voor 2 miljoen inwoners

De burgemeester van de Amerikaanse stad New York, Bill De Blasio, kondigde vrijdag op een persconferentie aan dat hij de huur van 2 miljoen New Yorkers voor onbepaalde tijd bevriest.

‘We houden een dak boven uw hoofd’, zei de Democraat op de persconferentie. ‘Want god weet dat jullie niet te veel extra moeilijkheden kunnen gebruiken op dit moment.’

Concreet gaat het om appartementen waar de huur gereguleerd is, een beetje zoals sociale woningen bij ons. De appartementen worden wel nog steeds uitgebaat door een privépartij, maar de huur wordt onder controle gehouden door de overheid. En nu wordt die dus tijdelijk volledig afgeschaft.

Waarborg

Voor wie in een gewoon appartement woont en zijn huur niet kan betalen, stelt De Blasio voor om de waarborg, die in New York neerkomt op één maand huur, te gebruiken. ‘We moeten verzekeren dat mensen kunnen overleven, en dat zullen we ook doen’, klonk het.

De staat New York is ontzettend zwaar getroffen door het coronavirus. Er zijn in de hele staat nu al 161.807 besmettingen en 7.844 doden. 5.150 daarvan vielen in New York City, de grootste stad van de Verenigde Staten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20