Nestlé doet Amerikaanse ijsactiviteiten van de hand

Nestlé verkoopt zijn Amerikaanse ijsafdeling aan Froneri, de joint-venture die de Zwitserse voedingsreus zelf opgericht heeft. Froneri staat al in voor de Europese verkoop van ijsmerken zoals Häagen-Dazs.

De joint-venture die de Amerikaanse ijsactiviteiten in handen krijgt, ontstond in 2016. Nestlé richtte Froneri samen op met de Franse investeerder PAI Partners. Vorig jaar draaide die dochteronderneming een omzet van 2,9 miljard dollar. De Amerikaanse ijsdivisie was in 2018 goed voor 1,8 miljard dollar.

Doordat Froneri een groter werkingsgebied krijgt, ontstaat er een sterkere uitdager voor Unilever. Deze producent van verzorgingsproducten en levensmiddelen is met merken zoals Ben & Jerry’s en Magnum de wereldleider op vlak van ijsjes. ‘Nu er een volledige focus op ijs komt, kan Froneri beter de concurrentie aangaan’, aldus beursanalisten van Bloomberg.

In Canada, Latijns-Amerika en Azië blijft Nestlé zelf de ijsverkoop verzorgen. De Amerikaanse deal moet bovendien nog goedgekeurd worden door de autoriteiten.

Onlangs kwam de Zwitserse voedingsgroep ook al in het nieuws met banenverlies. Er verdwijnen ongeveer 4.000 banen die verband houden met het bezorgsysteem voor supermarkten van bevroren pizza’s en ijs.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20