In de Verenigde Staten heeft de coronabesmetting inmiddels aan meer dan twintigduizend mensen het leven gekost. Daarmee zijn de Verenigde Staten het land waar de pandemie tot nu toe de grootste tol heeft geëist. Dat heeft het persbureau Reuters berekend. Tot nu toe stond Italië geregistreerd als het land waar het virus het grootste aantal levens had gekost.
Reuters wees erop dat de Verenigde Staten gedurende minstens vier dagen op rij telkens meer dan tweeduizend overlijdens aan het coronavirus hebben moeten melden.
Thuisoverlijdens
Reuters benadrukt nogmaal dat New York het grootste aantal overlijdens door besmettingen met het virus meldt. ‘De reële cijfers liggen wellicht nog gevoelig hoger, want in de statistieken is nog geen rekening gehouden met patiënten die thuis zijn overleden,’ aldus het persbureau.
Reuters voegt eraan toe dat gezondheidsexperts hebben gewaarschuwd dat het Amerikaanse dodentol tijdens de zomer tot meer dan tweehonderdduizend slachtoffers zou kunnen oplopen indien de uitgevaardigde quarantaine-verplichtingen eind deze maand zouden worden opgeheven.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd de quarantaine zo vlug mogelijk te willen opheffen. Hij voegde eraan toe zich bij die beslissing te zullen laten leiden door experts.
Zelfmoorden
Peter Navarro, de handelsadviseur van Trump, benadrukte echter dat medische puristen – die zeggen dat de dodental alleen kan worden beperkt door een lockdown tot het virus compleet is verdwenen – slechts de helft van de waarheid brengen.
‘Een complete lockdown zal het rechtstreekse dodental inderdaad minimaliseren,’ erkende hij. ‘Tegelijkertijd zal die situatie echter leiden tot economische schokken. Die zal eveneens aan vele mensen het leven kosten, onder meer door depressies en zelfmoorden.’
Inmiddels hebben de voorbije drie weken in de Verenigde Staten meer dan 16 miljoen mensen werklozensteun aangevraagd. De Amerikaanse regering heeft gemeld dat tijdens de maand maart 701.000 arbeidsplaatsen teloor zijn gegaan.
Dat is het grootste banenverlies sinds de Grote Recessie. Hiermee is tevens een einde gekomen aan de grootste tewerkstellingstoename die in de geschiedenis van de Verenigde Staten was opgetekend.