Nemen we binnenkort afscheid van de fysieke maaltijdcheques?

Bancontact Payconiq Company heeft een samenwerking op poten gezet met Edenred, Monizze en Sodexo. Dankzij die collaboratie is het voortaan mogelijk om via de app Payconiq by Bancontact met maaltijdcheques te betalen. Je hoeft dus niet langer je kaart te gebruiken.

In een ver verleden moesten we nog met papieren maaltijdcheques betalen wanneer we een bezoekje brachten aan de winkel. Intussen heeft de papieren versie plaats moeten ruimen voor een kaart. Nu krijgt die betaaloptie het gezelschap van een digitaal alternatief. Dankzij een samenwerking tussen Bancontact Payconiq Company en Edenred, Monizze en Sodexo is het voortaan mogelijk om met maaltijdcheques te betalen via de app Payconiq.

Hoe werkt het?

Om te beginnen is die optie enkel beschikbaar voor werknemers die maaltijdcheques van Edenred, Monizze of Sodexo. Indien dat het geval is, kan je in de winkel met PayConiq een QR-code scannen, net zoals bij een gewone betaling met die app.

Biedt de handelaar Edenred, Monizze of Sodexo aan en aanvaardt hij ook betalingen via Payconiq, dan zal je je maaltijdcheques automatisch als betaalmethode zien verschijnen. Indien er niet voldoende geld op de maaltijdcheque staat, zal je die optie niet te zien krijgen. Na het scannen van de QR-code geef je zelf het bedrag in dat je wenst te betalen.

Bancontact Payconiq Company merkt op dat die betaaloptie vandaag alleen beschikbaar is op Payconiq-QR-codes op een sticker. QR-codes op een betaalterminal of op een kassascherm volgen nog.

“Kaarten zijn niet meer nodig”

“Niet alleen de consumenten, maar ook de handelaars hebben voordeel bij de integratie van maaltijdcheques in de Payconiq by Bancontact-app. Zij kunnen de cheques aanvaarden zonder dat ze een betaalterminal nodig hebben”, merkt Nathalie Vandepeute, CEO van Bancontact Payconiq Company, op.

Olivier Bouquet, Algemeen Directeur van Edenred België, spreekt op zijn beurt van een belangrijke stap voorwaarts. “Veel detailhandelaars, zoals marktkramers, foodtrucks en boerderijwinkels, willen de talrijke gebruikers van Edenred maaltijdcheques aantrekken, maar beschikken niet altijd over een betaalterminal. Dankzij deze samenwerking bieden we hen nu de mogelijkheid om te profiteren van het potentieel van Ticket Restaurant zonder te investeren in een terminal”, klinkt het.

Jean-Louis Van Houwe, oprichter en CEO van Monizze, voegt eraan toe dat fysieke kaarten in principe niet meer nodig zijn. “Vanaf nu volstaan een smartphone en een QR-code”, aldus de topman.

Hoe dan ook zal de kaart niet snel verdwijnen. De digitale betaaloptie fungeert voornamelijk als een extra betaaloptie. Net zoals je vandaag kan kiezen om te betalen met een bankkaart, cash of bankapp. Vanaf 1 juli worden handelaars overigens verplicht om minstens één elektronische betaaloptie aan te bieden. De traditionele betaalmiddelen zullen weliswaar niet snel uitsterven, ook al is digitaal betalen aan een stevige opmars bezig.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20