De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag (D66) dient haar ontslag in na stevige kritiek en een motie van afkeuring vanwege haar beleid rond de recente evacuaties uit Afghanistan. “Als eindverantwoordelijke aanvaard ik de consequenties van dit oordeel.”
Een meerderheid van het Nederlandse parlement vindt dat Kaag verantwoordelijk is voor een chaotische evacuatie van mensen uit Afghanistan. Nederland zou ook te traag actie hebben ondernomen om mensen die voor Nederland werkten in Afghanistan in veiligheid te brengen.
“Onverantwoord gehandeld”
Donderdagavond stemde de Tweede Kamer, het Nederlandse parlement, over een motie van afkeuring. Het resultaat van die stemming was: 78 stemmen voor en 72 tegen. De volledige oppositie en regeringspartij ChristenUnie stemden voor de motie. Regeringspartijen VVD, D66 en CDA stemden tegen.
“We hebben gisteren gedebatteerd, intens en intensief, over de Nederlandse evacuatie naar aanleiding van de acute crisis in Afghanistan. Ik heb uitvoerig stilgestaan bij wat wel goed is gegaan, en wat niet. Ook in internationaal verband”, zei Kaag in een verklaring na de stemming.
“Uw Kamer oordeelt dat het kabinet onverantwoord heeft gehandeld”, zei Kaag, gericht naar de voorzitter van het parlement. “En hoewel ik sta, en ik sta er pal achter, voor onze inzet, kan ik niets anders dan als eindverantwoordelijke minister de consequenties van dit oordeel aanvaarden.”
“In mijn opvatting over democratie en cultuur van ons bestuur moet de minister gaan als het beleid wordt afgekeurd. Ik zal daarom bij Zijne Majesteit de Koning mijn ontslag als minister van Buitenlandse Zaken indienen.”
Sigrid Kaag is partijleider van de links-liberale partij D66. Ze trad in 2017 aan in de regering-Rutte als minister voor Buitenlandse Handel, en werd eerder dit jaar minister van Buitenlandse Zaken.
Minister van Defensie
Een motie van werd ook tegen de Nederlandse minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) aangenomen. Zij stapte evenwel niet op.
“Het kabinet, inclusief mijzelf, heeft gisteren al aangegeven dat er dingen niet goed zijn gegaan. Mijn prioriteit ligt nog steeds bij het in veiligheid brengen van tolken die nog in Afghanistan zijn”, zegt Bijleveld aan RTL Nieuws.
Lees ook:
- Wat de benoeming van de nieuwe Afghaanse premier ons leert over de verdeeldheid binnen de taliban
- Afghaanse banken komen zonder dollars te zitten en vragen de taliban om geld
(evb)