Nederlandse en Duitse economie krimpen aan snelste tempo sinds 2009. ‘Dit is nog maar het begin’

Zowel de Nederlandse als de Duitse economie laat een stevige terugval zien in het eerste kwartaal. Voor beide landen gaat het om het snelste krimptempo sinds de financiële crisis in 2009.

Het nieuws:

  • In het eerste kwartaal van dit jaar is de Duitse economie – de grootste van Europa – met 2,2 procent gekrompen, in vergelijking met de vorige drie maanden.
  • Een gelijkaardige vaststelling bij onze noorderburen. In hetzelfde kwartaal werd het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) 1,7 procent kleiner vergeleken met de voorgaande periode.

De Duitse details: de krimp is er eentje zoals verwacht. Maar omdat het dieptepunt van de crisis pas in april plaatsvond, mogen de Duitsers zich stevig vasthouden voor het tweede kwartaal. ‘Dit is nog maar het begin. Als deze gegevens het resultaat zijn van twee weken lockdown, dan voorspellen drie weken lockdown in april en een zeer geleidelijke opheffing van de maatregelen niet veel goeds’, stelt Carsten Brzeski, hoofdeconoom van ING.

Toch is er niet alleen slecht nieuws. ‘De enorme fiscale steun van de Duitse regering ondersteunt het standpunt dat de Duitsland de crisis sterker en sneller kan overwinnen dan de andere landen’, stelt hij, verwijzend naar de 1.200 miljard euro die de regering al in de Duitse economie gepompt heeft. Donderdag beloofde minister van Financiën Olaf Scholz nog een bijkomend stimuluspakket dat focust op investeren in een ‘moderne en klimaatvriendelijke toekomst’.

De Nederlandse details: ‘In maart kreeg de economie door het virus een frontale botsing’, omschrijft hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor Statistiek de krimp. De daling situeert zich vooral bij de uitgaven van de gezinnen, die met 6,7 procent achteruit gingen. En iedereen is het erover eens dat de mokerslag in het tweede kwartaal nog groter zal zijn. Al laat de hoofdeconoom zich niet meer verleiden tot uitspraken over de toekomst.

Meer