Key takeaways
- Nederland heeft tijdelijke grenscontroles ingevoerd om illegale migratie en mensenhandel binnen het Schengengebied tegen te gaan.
- De Nederlandse regering wil de hinder voor forensen en het economische verkeer in de grensregio’s tot een minimum beperken.
- Minister-president Alexander de Croo benadrukte het belang van vrij verkeer binnen de Schengenzone voor zowel de handel als de algehele economie van de Benelux.
Discussies over de tijdelijke herinvoering van grenscontroles door Nederland stonden centraal tijdens een recente Benelux-top onder Belgisch voorzitterschap. De Nederlandse minister van Migratie, Marjolein Faber, kondigde deze beleidswijziging aan, met als doel illegale migratie en mensenhandel binnen het Schengengebied in te dammen, met ingang van 9 december.
Invoeringsdetails
Tijdens de top van 26 november, waaraan de premiers Dick Schoof (Nederland), Luc Frieden (Luxemburg) en Alexander de Croo (België) deelnamen, was de mogelijke impact van grenscontroles op het economische ecosysteem van de Benelux een belangrijk punt van zorg. Premier de Croo benadrukte het belang van vrij verkeer binnen de Schengenzone voor zowel de handel als de algehele economie van de Benelux.
Regionale reacties
In een gezamenlijke verklaring herbevestigden de premiers van de Benelux hun engagement om de goede werking van het Schengengebied te behouden. Ze erkenden dat hoewel de Schengengrenscode controles aan de binnengrenzen over het algemeen verbiedt, er onder specifieke omstandigheden en op tijdelijke basis uitzonderingen kunnen worden gemaakt. In de verklaring werd ook benadrukt dat zij vastbesloten zijn de economische en regionale verstoringen als gevolg van deze maatregelen tot een minimum te beperken.
Besluit Nederland
Het besluit van Nederland weerspiegelt een bredere trend binnen de EU, waarbij verschillende landen vergelijkbare grenscontrolemaatregelen nemen om de bezorgdheid over illegale migratie weg te nemen. De Nederlandse autoriteiten hebben hun inspanningen om illegale migratie tegen te gaan opgevoerd.
Statistieken en handhaving
Uit statistieken van de Koninklijke Marechaussee blijkt dat de grenspolitie eind vorige maand 497 personen de toegang had geweigerd aan de landgrenzen met Duitsland en België. Omdat er slechts ongeveer 50 agenten beschikbaar zijn voor de grensbewaking, wat vragen oproept over de effectiviteit van de maatregel, zal de Marechaussee controles uitvoeren op een beperkt aantal locaties tegelijk.
Strategie en tijdlijn
De Nederlandse regering heeft haar strategie uiteengezet en verklaard dat de controles niet-systematisch zullen zijn en zullen worden uitgevoerd om verstoring tot een minimum te beperken. Mobiele patrouilles op motoren zullen geselecteerde voertuigen aanhouden voor inspecties in plaats van statische controleposten op te zetten. Ambtenaren willen snelheidsbeperkingen of langdurige vertragingen vermijden, maar erkennen de mogelijkheid van bepaalde maatregelen tijdens grootschalige operaties. Deze tijdelijke grenscontroles blijven van kracht tot 8 juni 2025.
EU Schengengrenscode
Volgens de Schengengrenscode van de EU kunnen lidstaten onder uitzonderlijke omstandigheden tijdelijk grenscontroles herinvoeren. De Marechaussee benadrukte dat deze maatregelen cruciaal zijn voor het waarborgen van de openbare orde en de nationale veiligheid, waaronder verscherpte controles op internationale treinen uit Schengenlanden en bepaalde vluchten die geacht worden een hoger risico op illegale migratie te vormen.
Reizigersadvies
Terwijl prioriteit wordt gegeven aan gebieden met veel verkeer, zoals belangrijke snelwegen en spoorwegknooppunten, is het mogelijk dat kleinere grensovergangen minder aandacht krijgen. Reizigers die in deze periode de Nederlandse grenzen passeren wordt geadviseerd om een geldig identiteitsbewijs bij zich te hebben, zoals een paspoort of identiteitskaart. Hoewel asielzoekers nog steeds asiel kunnen aanvragen aan de grens, zullen ze worden doorverwezen naar opvangcentra voor verwerking.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!