Nederland sluit luchtruim af voor Britse vliegtuigen door nieuwe virusvariant

Omdat in Engeland een nieuwe variant van het coronavirus is opgedoken heeft de Nederlandse regering afgelopen nacht besloten om geen passagiersvliegtuigen meer toe te laten vanuit het Verenigd Koninkrijk.

‘Virussen muteren elke dag, daarom gaan ze al zo lang mee’, legt viroloog Marc Van Ranst uit in het ochtendjournaal op Radio 1. De nieuwe variant is niet gevaarlijker voor de gastheer, maar wel besmettelijker. Gisteren zei Boris Johnson dat de mutatie, die vooral in Londen en Zuidoost-England prevaleert, wellicht 70 procent besmettelijker is dan eerdere versies van het virus. De Britse premier kondigde dan ook prompt strengere maatregelen aan voor de regio.

Uitzondering voor vrachtverkeer

Ook in Nederland is een patiënt opgedoken die besmet is met de nieuwe variant. De Nederlandse regering wil de verspreiding ervan onmiddellijk in de kiem smoren, en laat geen Britse vliegtuigen meer landen op Nederlandse bodem. Het verbod geldt vanaf vanochtend 6 uur, en blijft minstens tot 1 januari geldig.

Enkel voor vrachtverkeer geldt het verbod niet. Het is onduidelijk wat er gaat gebeuren met de vluchten die de komende dagen gepland waren tussen Londen en Schiphol. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is verkeer per boot, trein of auto wel nog mogelijk tussen beide landen, maar het wordt sterk afgeraden. Wie uit het VK in Nederland aankomt, moet alvast 10 dagen in quarantaine.

Ook in ons land is de mutatie al opgedoken. Bij een steekproef bij 1.600 proefpersonen is de nieuwe variant bij vier patiënten vastgesteld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20