Nieuwe mutatie coronavirus uit Engeland ook in België vastgesteld

De nieuwe variant van het coronavirus die ontdekt is in het zuidoosten van Engeland is ook al in ons land vastgesteld. Dat heeft viroloog Marc Van Ranst bevestigt aan VRT NWS.

Slecht nieuws uit het Verenigd Koninkrijk gisteren. Daar kondigde de Britse premier Boris Johnson strengere coronaregels aan omdat in Zuidoost-Engeland een nieuwe variant van het SARS-CoV-2-virus is vastgesteld. Die mutatie zou tot 70 procent besmettelijker zijn.

Meteen dook de vraag op hoe andere landen kunnen vermijden dat die virusvariant ook bij hen snel verspreid raakt. Nederland kondigde vannacht alvast een verbod aan voor vliegverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk. Dat verbod is ingegaan op zondagmorgen 6 uur en duurt minstens tot 1 januari.

4 gevallen

In België is zo’n verbod voorlopig nog niet van kracht. Toch is de nieuwe mutatie hier ook al vastgesteld. Dat heeft viroloog Marc Van Ranst bevestigd op basis van gegevens uit zijn labo. “Op een steekproef van zo’n 1.600 gevallen zijn we de variant 4 keer tegengekomen. Dat is dus niet veel. Voorlopig toch, want eens die meer voorkomt, kan het snel gaan”, zegt Van Ranst in Het Journaal.

“We leven op een planeet waar er veel gereisd werd en ook nog een beetje wordt. Dan is het heel normaal dat virusstammen van de ene plaats naar de andere plaats gaan.”

“Virussen muteren constant”

De nieuwe variant is volgen Van Ranst dan ook niet meten reden tot grote ongerustheid. Normaal worden virussen namelijk besmettelijker, maar juist minder dodelijk. Dat is voor hen namelijk de beste manier om langer te overleven.

“We gaan nog heel veel zulke varianten tegenkomen. Virussen muteren continu. Dat is normaal. Het is pas wanneer een variant duidelijk meer overdraagbaar of meer ziekteverwekkend is – en dat verwachten we niet – dat dat belangrijk zou zijn. Maar daar hebben we hier nu geen wetenschappelijke aanwijzingen voor”, besluit hij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20