Vanaf komende maandag kunnen Nederlandse kandidaten zich melden voor een proefvakantie op Gran Canaria die de Nederlandse overheid, samen met de reisbranche, in mei op poten zet. Het doel: informatie verzamelen over hoe veilige vliegvakanties in coronatijden georganiseerd kunnen worden.
Het gaat om de tweede proefvakantie in haar soort, nadat een eerste vlucht met 189 uitverkorenen vorige maandag vertrok voor een weekje vakantie op Rhodos. De vakantiegangers op dat Griekse eiland mogen hun hotel niet uit en zijn aan allerhande coronatesten en ondervragingen over hun vakantiegedrag onderworpen. Wetenschappers gaan de data analyseren. Bij hun terugkeer in Nederland moeten de toeristen in quarantaine.
Ondanks al die beslommeringen en hoewel de vakantie niet gratis is, was de belangstelling enorm. De 189 deelnemers aan de all inclusive-reis van touroperator Sunweb werden uit ruim 25.000 aanmeldingen gekozen. Het duidt erop hoezeer het grote publiek naar een zorgeloze zonvakantie snakt. Bij de uiteindelijke selectie, met de hulp van een notaris, werd onder meer gekeken naar een vertegenwoordiging van alle leeftijdsklassen.
Bewegingsvrijheid
De verwachting is dat de belangstelling voor de tweede testvakantie, deze keer op Gran Canaria (een van de Canarische eilanden) over een week of twee, minstens even massaal zal zijn. De deelnemers krijgen immers meer bewegingsruimte. Ze krijgen alle vrijheid om het hotel te verlaten om naar het strand te gaan en het eiland te verkennen, wel met inachtneming van alle lokaal geldende coronaregels, zegt Corendon, een van de organisatoren. Er zijn wel maar 90 plaatsen.
Via de proefreizen willen de gezondheidswetenschappers van de Nederlandse overheid inzicht krijgen in het gedrag van reizigers tijdens levensechte vakantiesituaties. De belangrijkste vraag: in welke situaties volgen vakantiegangers de hygiëneregels rond corona goed op, en in welke minder? Een onafhankelijk bureau evalueert de proefreizen. De resultaten van de eerste reis naar Rhodos worden eind april verwacht en gaan mogelijk al als input dienen voor de tweede proefreis naar Gran Canaria.
Mocht er een corona-uitbraak zijn of een zorgwekkende coronavariant opduiken, dan kan de overheid de proefvakanties op elk moment annuleren. De reizigers krijgen dan hun kosten terugbetaald. De Nederlandse overheid denkt in een volgende fase ook aan proefvakanties met de auto, cruiseschip, trein of bus.
Ook de Belgische reissector is vragende partij om testvakanties te organiseren in samenspraak met de overheid.
Lees ook:
- Wie vakantie naar Malta boekt, krijgt tot 220 euro korting
- EU stelt vaccinpas voor die Europeanen terug aan het reizen moet krijgen
(wdm)