Ook Nederland voert een avondklok in om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden. Daardoor zal de bevolking tussen 20.30 uur en 4.30 uur zijn woning niet meer mogen verlaten. Dat kondigde premier Mark Rutte woensdag aan.
Alleen voor werk, met een uitdrukkelijk getuigschrift van de opdrachtgever, kan een uitzondering worden gemaakt.
Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge erkennen dat de ingreep een zware maatregel is, maar noodzakelijk is om de verspreiding van het coronavirus te helpen afremmen. De Nederlandse regering wil daarbij ook de uiterst besmettelijke Britse variant van het virus proberen in te dammen.
Tweede Kamer
Omdat de Nederlandse regering demissionair is, moet de maatregel nog wel door de Tweede Kamer worden goedgekeurd. Daardoor zou de avondklok ten vroegste zaterdag kunnen ingaan.
De introductie van de avondklok is in Nederland geen complete verrassing. Het was duidelijk dat de maatregel door het Nederlandse kabinet al enkele tijd werd overwogen. De avondklok moet ervoor zorgen dat de sociale contacten en verplaatsingen tijdens de avonduren worden beperkt.
Onder meer medische hulp of andere dringende assistentie laten zouden een uitzondering op de verplichte avondklok kunnen toelaten. Dat geldt ook voor de thuisbezorging van maaltijden. Ook zal het mogelijk blijven om de hond – aangelijnd – uit te laten.
De Nederlandse avondklok zal voorlopig gelden tot en met 10 februari om 4.30 uur in de ochtend. Op dat ogenblik eindigt ook de lockdown die Nederland eerder invoerde.
Bezoekers
De Nederlandse regering heeft daarnaast, in afwachting van massale vaccinaties, nog een aantal andere maatregelen genomen in de strijd tegen het coronavirus. Tot nu toe mochten Nederlandse gezinnen dagelijks twee personen ontvangen, vanaf nu is nog slechts één bezoeker toegelaten.
Na het weekend zal ook de aanwezigheid bij een begrafenis of crematie tot maximaal vijftig mensen worden gehalveerd. Vanaf dit weekend wordt ook een vliegverbod voor passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika ingevoerd.