Nederland houdt dan toch (nog even) de avondklok

Na een lange dag beraadslagen en juridisch drama houdt Nederland dan toch de avondklok aan.

Nederland slingert al de hele dinsdag heen en weer tussen avondklok of geen avondklok. Deze ochtend besloot een rechtbank dat een virussceptische groep Viruswaarheid, in haar recht stond. De critici beweerden dat de Nederlandse overheid een buitenproportionele maatregel had getroffen met de avondklok.

Avondklok in de vuilbak

Nederland heeft sinds 23 januari een avondklok vanaf 21 uur tot half vijf ’s ochtends. De maatregel is verlengd naar 2 maart. De rechtbank in Den Haag verwees de volledige avondklok echter naar de vuilnisbak.

Daarop volgde een juridisch rondje boksen tussen de Nederlandse Staat en Viruswaarheid. De staat vocht de uitspraak onmiddellijk aan. Omdat dat beroep nog even op zich zou laten wachten en de avondklok vanavond al opgeheven zou raken, kwam er een spoedappèl om een tijdelijke schorsing van die uitspraak te bekomen.

Heen en weer

Ook tijdens dat spoedappèl kwam enerzijds Viruswaarheid en anderzijds RIVM-topman Jaap Tamino van Dissel aan het woord. Dat resulteerde vooral in heftig oplopende discussies tussen het gerechtshof en Viruswaarheid.

Daar kon de actiegroep zich niet bij neerleggen en dus diende het een verzoek tot wraking van de jury in. Dat kan een partij vragen als ze het gevoel heeft dat de rechter bevooroordeeld is. Het verzoek werd afgewezen. Terwijl de avondklok steeds dichterbij kwam, moest de rechter beraadslagen.

Tijdelijk weer ingevoerd

Tussentijdse uitslag: momenteel is de initiële uitspraak over het afschaffen van de avondklok, geschorst. Met andere woorden: vanavond gaat Nederland opnieuw op slot, om 21 uur. Vrijdag wordt er een uitspraak ten gronde gedaan. De vraag op tafel: heeft de avondklok zin in het bestrijden van het coronavirus?

Overigens is het draagvlak voor de avondklok in Nederland relatief groot. 80 procent van de bevolking staat nog achter de avondklok. Uit buitenlands onderzoek zou blijken dat tot 13 procent van de besmettingen vermeden wordt door de avondklok.

Lees ook:

Meer