Nederland komt in opstand tegen avondklok

Relschoppers in verschillende Nederlandse steden hebben het afgelopen weekend winkels geplunderd, brand gesticht en gewelddadig geprotesteerd tegen de invoering van een avondklok. Meer dan 250 mensen werden opgepakt vanwege de onlusten.

Het was een woelig weekend bij onze noorderburen. De invoering van nieuwe maatregelen om de coronapandemie in te dijken, kon rekenen op grootschalige demonstraties. In veel gevallen werden die gewelddadig. 

In het centrum van Amsterdam heeft de politie zondagnamiddag het waterkanon ingezet om de onlusten te stoppen. Betogers gooiden stenen en vuurwerk naar de agenten, in de Nederlandse hoofdstad werden bijna 200 mensen opgepakt.

Plunderingen en brandstichting

Volgens de openbare omroep NOS werd de oproerpolitie ingezet in minstens 10 steden, nadat een omstreden avondklok van kracht werd om 21u. Voertuigen werden in brand gestoken, winkelramen sneuvelden en de ordediensten werden bekogeld met stenen en andere projectielen. 

De Koninklijke Marechaussee, de Nederlandse militaire politie, maakte via Twitter bekend dat ze de politie moesten bijstaan in tenminste twee steden. Onder meer in Eindhoven was het zeer onrustig. Op sociale media circuleren beelden van jongeren die door de stad trekken en fietsen op straat gooien en brandjes stichten. Daar zijn volgens de lokale politie minstens 55 mensen opgepakt.

Het is de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat Nederland een avondklok invoert. De omstreden maatregel werd vorige week nipt goedgekeurd door het parlement, nadat gevreesd werd dat een uitbraak van de Britse variant van het coronavirus de ziekenhuizen zou overrompelen. Het is een preventieve maatregel nadat de meer besmettelijkere variant werd ontdekt op verschillende plaatsen. Het aantal nieuwe besmettingen in het land is al een maand traag maar gestaag aan het dalen.

On totaal zijn er al 13.540 Nederlanders bezweken aan Covid-19, en in totaal zijn er al bijna een miljoen bevestigde gevallen gerapporteerd. 

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20