Rechtbank: ‘Nederlandse avondklok moet meteen opgeheven worden’

Een rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat de nachtklok in Nederland onmiddellijk moet opgeheven worden. Volgens de rechtbank heeft het kabinet de wet op een verkeerde manier ingezet.

In Nederland geldt sinds 23 januari een avondklok tussen 21 uur ’s avonds en 4.30 uur ’s ochtends. Vorige week heeft de Nederlandse regering die regeling verlengd tot 2 maart. Maar als het van een rechtbank in Den Haag afhangt, moet de avondklok onmiddellijk verdwijnen. Dat schrijft de Nederlandse nieuwssite nrc.nl.

Recht op bewegingsvrijheid

De uitspraak kwam er nadat de protestgroep Viruswaarheid naar de rechter was gestapt om de avondklok aan te vechten. De rechtbank spreekt van een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer.

De Nederlandse regering was er overigens van overtuigd dat alles volgens de regels was verlopen bij het invoeren van de avondklok. Zo deed de regering een beroep op de zogeheten Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg). Deze bijzondere wet is bedoeld voor zeer spoedeisende en buitengewone omstandigheden en kan worden ingezet zonder tussenkomst van de Eerste en Tweede Kamer. Volgens de rechter was er in het geval van de avondklok geen sprake van zo’n bijzondere spoedeisendheid.

Onduidelijkheid over de boetes

De beslissing van de rechtbank kan ook vergaande gevolgen hebben voor de boetes die zijn uitgeschreven wegens overtreding van de avondklok. In Nederland kan de politie in dat geval een boete uitschrijven van 95 euro. Het is nog niet bekend wat de uitspraak voor die boetes betekent. ‘Het ministerie van Justitie en Veiligheid bestudeert de uitspraak van de rechter’, klinkt het bij een woordvoerder.

De PVV heeft inmiddels een spoeddebat met het kabinet aangevraagd. Die partij heeft samen met oppositiepartijen SGP, DENK, FVD en de Partij voor de Dieren vorige week tegen de verlenging van de avondklok gestemd.

Kort na de invoering van de Nederlandse avondklok zijn er meerdere rellen uitgebroken. Daarbij werden verschillende winkels geplunderd en wagens vernietigd. Gedurende het eerste weekend van avondklok zijn er zo’n 250 mensen opgepakt.

Meer