Navy Seal die Bin Laden doodde: “Wie wil vandaag zijn leven nog riskeren voor een land dat je daarna laat stikken?”

De Amerikaanse sluipschutter Robert O’Neill, die in 2011 Osama bin Laden uitschakelde, geeft in de Franse zondagskrant Le Journal du Dimanche commentaar op het einde van de Amerikaanse militaire operatie in Afghanistan. De voormalige Navy Seal is verbitterd tegenover zijn land en Joe Biden.

“Het is duidelijk dat dit verhaal met politieke bijbedoelingen is behandeld en niet op een pragmatische en realistische manier. We kunnen lang discussiëren, maar de conclusie zal wat mij betreft altijd dezelfde zijn: we hadden in 2005 moeten vertrekken.”

“Stappenplan werd niet gerespecteerd”

Volgens O’Neill is de Amerikaanse missie na verloop van tijd voorbijgegaan aan haar oorspronkelijke project. “Al-Qaeda verslaan was ons stappenplan. En nogmaals, het had zo moeten blijven. Nation building is niets voor de Afghanen en nog minder voor de taliban. Die mensen hebben geen boodschap aan democratie. Onze smartphones, ja, die willen ze, maar onze manier van leven in termen van moraal, zeker niet.”

Dat de Amerikaanse regering nu zeker troepen terug zal sturen om iedereen te evacueren, vindt O’Neill gewoon absurd. “Na alles wat de Afghanen al hebben moeten doorstaan, hebben ze dit eerlijk gezegd niet verdiend. En nu laten we ze alles na, onze uitrusting, onze wapens, onze lichte pantsers… onze helikopters. Materiaal dat ze niet een weten te gebruiken, of beter… nog niet.”

Voorbode van de retour van de Islamitische Staat

De voormalige Navy Seal blijft de operatie Bin Laden verdedigen. “Het was het waard om hem te doden en te proberen Al Qaeda uit te roeien. Maar het was het niet waard om zo’n vacuüm achter te laten. Dat zal worden opgevuld door de Islamitische Staat zodra de taliban alleen aan het roer staan. IS zal hetzelfde doen als in Irak en Syrië, het zal komen om de gaten op te vullen.”

O’Neill, een Trumpaanhanger, toont zich allerminst verrast door de snelheid waarmee de taliban het land overnamen. Ze zeiden altijd: “Jullie Amerikanen weten het uur, maar wij hebben de tijd”. Ze wisten dat ze zouden winnen en dat deden ze.”

“Alleen dwazen willen vechten”

Dat de de Amerikanen het debacle niet zagen aankomen verklaart O’Neill door de militaire hiërarchie. Viersterrengeneraals worden omringd door mensen die hen vertellen wat ze willen horen. Ook de generaals zelf vertellen op hun beurt aan politici wat die willen horen. Gewoon omdat ze eens ze het leger verlaten ergens een contract willen krijgen of zelf in de politiek willen gaan. “Alleen dwazen willen vechten; de rest, de meerderheid van de mensen, willen gewoon hun leven leiden.”

Dat het Afghaanse leger niet tegen de taliban wilde vechten, is volgens O’Neill het gevolg van de enorme corruptie in het land. “Ik geef je geld en jij geeft je over. Zo werkt het daar.” O’Neill is er ook van overtuigd dat president Ashraf Ghani (wiens dochter in een prachtige loft in Brooklyn woont en kunst studeert), met miljoenen dollars in cash aan Amerikaans belastinggeld het land is ontvlucht.

De VS zullen zich volgens hem nu niet snel meer aan een nieuwe oorlog wagen.

“Wie zou vandaag nog zijn leven riskeren voor een land dat je daarna laat stikken? Het is niet alleen een ramp voor de Afghanen, het is een ramp voor de toekomst van het Amerikaanse buitenlands beleid. Het is alsof we terug naar af gaan, naar 9/11.”

“Barack Obama? Een geweldige kerel”

Ondanks zijn geloof in Trump, toont O’Neill een groot respect voor Barack Obama. “Een geweldige kerel. Behalve cool, was hij ook dapper. Toen hij het groene licht gaf, wist hij dat hij in 2012 niet zou worden herkozen als we het zouden verknoeien, dus kon hij de gebruikelijke politieke berekeningen achter zich laten.”

O’Neill verliet in 2014 het leger “omdat hij niet langer adrenaline voelde wanneer mensen schieten”. “Ik wist dat dit kan leiden tot zelfgenoegzaamheid, want als ik niet bang ben, zou ik iets stoms kunnen doen en denken dat ik niet gewond kan raken.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.