Navalny stilaan aan de beterhand, en krijgt mogelijk politiebescherming

De gezondheidstoestand van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny blijft verbeteren, nadat hij exact drie weken geleden vergiftigd werd. Volgens het Duitse tijdschrift Der Spiegel kan hij ondertussen weer spreken.

De bekende criticus van het Russische Kremlin wordt al een tijdje behandeld in een Berlijns ziekenhuis. Op 20 augustus belandde Navalny op intensieve zorgen, nadat hij op de luchthaven van Tomsk vergiftigd werd. Medestanders vermoeden dat iemand gif in zijn kop thee deed, maar Russische dokters deden die piste af als ‘onwaarschijnlijk’. Ze hielden het op problemen met zijn stofwisseling.

Gespecialiseerde Duitse zorgverleners namen de oppositieleider – na een heel wat tegenkanting van het Russische ziekenhuis – nadien mee naar Duitsland. Zij achterhaalden dat Navalny vergiftigd werd met het zenuwgas novitsjok. ‘Er is geen twijfel meer over’, klonk het vorige week. Het is een van de dodelijkste zenuwgassen ter wereld, dat eerder diende om de Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter te vermoorden.

Politiebescherming?

Nu de oppositieleider opnieuw kan spreken en er meer bezoek over de vloer komt, schakelen de Duitse autoriteiten politiebescherming in. ‘Navalny kan zich waarschijnlijk details herinneren over het moment waarop hij in elkaar zakte, waardoor zijn verklaringen gevaarlijk kunnen zijn voor de mensen achter de aanval’, schrijft Der Spiegel.

Het ziekenhuis en de Berlijnse politiewoordvoerder wilden geen commentaar geven aan het Britse persagentschap Reuters. Wel liet Navalny’s woordvoerster op Twitter verstaan dat het verhaal over de politiebescherming overdreven is en ‘feitelijke onnauwkeurigheden bevat’.

Hoge functionarissen

In ieder geval is deze zaak een nieuwe splijtzwam tussen het Westen en Rusland. Duitsland eist een onafhankelijk onderzoek en beschuldigt president Poetin van de aanval. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo stelde woensdag dat er een ‘aanzienlijke kans’ is dat de vergiftiging plaatsvond op bevel van hoge functionarissen in Moskou. Het Kremlin blijft dat ontkennen.

De 44-jarige Navalny is de belangrijkste figuur in de Russische oppositie tegen de regering van president Vladimir Poetin. Hij deinst er niet voor terug om zich geregeld kritisch uit te laten over Poetin. Net daarom belandde hij al meermaals in de cel. Hij werd ook al eens eerder vergiftigd.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.