Vergiftigde Navalny mag alsnog naar Duitsland vertrekken

De Russische dokters die de vergiftigde oppositieleider Aleksej Navalny behandelen, hebben zich bedacht. De gespecialiseerde zorgverleners die vrijdagmorgen geland zijn, mogen hem nu toch meenemen naar Duitsland.

Navalny belandde donderdag op intensieve zorgen, nadat hij op de luchthaven van Tomsk vergiftigd werd. Medestanders vermoeden dat iemand gif in zijn kop thee deed, al maakten Siberische artsen eerder op vrijdag bekend dat ze geen sporen van gif vonden in zijn bloed en urine. De dokters houden het op ‘een probleem met zijn stofwisseling’, opgewekt door een lage bloedsuikerspiegel.

Tijd rekken

Nochtans verklaarden de Siberische autoriteiten dat de politie resten van een chemische stof had gevonden op het lichaam van Navalny en dan specifieker op zijn handen en in zijn haren. Het is nog onduidelijk welke stof dat precies is. In ieder geval blijven de ogen gericht op het Kremin, want Navalny is de belangrijkste figuur in de Russische oppositie tegen de president Vladimir Poetin. De voorbije jaren gold hij als één van de drijvende krachten achter grote protesten tegen de overheid.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel bood de familie van de oppositieleider donderdag meteen verzorging in Duitsland aan en stuurde prompt een vliegtuig. De Siberische dokters wilden hem echter niet laten overbrengen. Officieel omdat de gezondheidstoestand van Navalny dat niet toeliet, al vreest het team van Navalny dat de dokters tijd willen rekken zodat het mogelijke gif niet meer traceerbaar is.

Stabiele toestand

Volgens het Britse persagentschap Reuters mag Navalny nu toch naar Duitsland overgebracht worden. ‘De toestand van de patiënt is stabiel’, meldt de dokter, die geen bezwaar heeft tegen transport naar Duitsland. Naar alle waarschijnlijkheid zal de oppositieleider binnen enkele uren met het gespecialiseerde vliegtuig vertrekken naar Duitsland.

De Europese Commissie vroeg eerder op de dag dat snel onderzocht wordt hoe het komt dat de Russische opposant in coma is gevallen. ‘We zijn erg bezorgd over de gezondheid van Navalny na zijn vermoedelijke vergiftiging gisteren’, klonk het. ‘We verwachten een spoedig, onafhankelijk en transparant onderzoek. In geval van een bevestiging moeten de verantwoordelijken rekenschap afleggen.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20