Russische artsen laten vergiftigde Navalny niet naar Duitsland vertrekken

Een Duits vliegtuig landde vandaag in Rusland om daar de oppositieleider Aleksej Navalny op te halen. Duitsland wil gespecialiseerde zorg aanbieden maar botst op tegenstand.

Aleksej Navalny, een 44-jarige advocaat en politicus en gekend tegenstander van de Russische president Vladimir Poetin, moest op donderdag opgenomen worden op intensieve zorgen. Na het drinken van een kopje thee werd de man ernstig ziek. Zijn arts vermoedt dat Navalny vergiftigd is. Ook in 2019 werd Navalny al eens het slachtoffer van een poging tot vergiftiging.

Siberisch ziekenhuis

Op maandagavond werd Navalny nog overgebracht naar een gespecialiseerd ziekenhuis in Siberië. Daar proberen Duitse bemiddelaars hem nu weg te halen, zodat hij betere zorg kan krijgen.

Volgens de arts in Rusland is de toestand van Navalny echter niet stabiel genoeg om verplaatst te worden. Volgens zijn woordvoerster Kira Yarmysh wil het Russische ziekenhuis ervoor zorgen dat het gif niet meer te traceren is. Navalny achterlaten in Siberië zou ‘levensgevaarlijk zijn. Het is niet voldoende uitgerust om hem te laten genezen, er is ook nog geen diagnose gesteld.’

Frankrijk en Duitsland trokken toen het nieuws bekend raakte meteen de kaart van de duidelijkheid. Merkel bood de oppositieleider verzorging in Duitsland aan en stuurde prompt een vliegtuig.

Wie is Aleksej Navalny?

Aleksej Navalny is een van de bekendste tegenstanders van Poetin, hij leidde in Rusland protestbewegingen tegen de president. Daarvoor werd hij regelmatig gearresteerd. Navalny heeft ook een veroordeling voor fraude op zijn konto staan, dat verhinderde hem ook om een gooi naar het presidentschap te doen. Hij heeft de beschuldigingen altijd ontkend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20