Russische oppositieleider Aleksej Navalny in het ziekenhuis opgenomen met symptomen van vergiftiging

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny ligt op intensieve zorgen. Het lijkt erop dat hij vergiftigd werd. Volgens een dokter is zijn toestand ‘ernstig’. Dat meldt zijn woordvoerster op Twitter.

De 44-jarige Aleksej Navalny was onderweg van Tomsk naar Moskou, maar moest een noodlanding maken in Omsk. Volgens zijn woordvoerster kreeg Navalny iets in z’n thee toegediend .

Een dokter zegt aan het Russische staatsnieuwsagentschap Tass dat Navalny in ‘ernstige toestand’ verkeert. De oppositieleider zou op dit moment aan een beademingstoestel liggen.

Niet de eerste vergiftiging

Het is niet de eerste keer dat Navalny met symptomen van vergiftiging in het ziekenhuis wordt opgenomen. Dat was vorig jaar in juli ook al het geval. Hij zou toen ongeveer dezelfde symptomen als nu gehad hebben.

Belangrijkste oppositieleider

Navalny tijdens een hoorzitting vorig jaar. – EPA

Aleksej Navalny is de belangrijkste figuur in de Russische oppositie tegen de regering van president Vladimir Poetin. Hij deinst er niet voor terug om zich geregeld kritisch uit te laten over Poetin. Net daarom belandde hij al meermaals in de cel. In juni nog bekritiseerde hij het referendum dat Poetin het recht geeft om nog twee ambtstermijnen president te blijven. Navalny sprak toen van een ‘coup’ en ‘schending van de grondwet’.

Navalny sprak zich ook uit over de recente onrust in buurland Wit-Rusland, waar sinds de verkiezingen van 9 augustus felle protesten tegen president Loekasjenko plaatsvinden. De Rus roept op om volgende maand massaal naar de stembus te gaan om op oppositiekandidaten te stemmen.

Meer