Merkel eist ’transparant onderzoek’ naar vergiftiging oppositieleider Navalny

Nu Duitse dokters vastgesteld hebben dat de Russische oppositieleider Aleksej Navalny wel degelijk werd vergiftigd, eist de Duitse bondskanselier Angela Merkel volledige transparantie van de Russische president Poetin.

‘Gezien Navalny’s belangrijke rol in de Russische politieke oppositie, roepen we de autoriteiten dringend op om deze daad volledig te onderzoeken. Op een volledig transparante manier’, stellen de bondskanselier en minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas in een gezamenlijke verklaring. ‘De verantwoordelijken moeten geïdentificeerd en voor het gerecht gebracht worden.’

Stofwisseling

De oproep markeert de spanningen tussen het Westen en het Kremlin. Alles draait rond de zeer waarschijnlijke vergiftiging van de belangrijkste criticus van de Russische president Poetin. Aleksej Navalny werd vorige week onwel op een vliegtuig, waarna hij overgebracht werd naar een Siberisch ziekenhuis. De dokters daar ontkenden dat hij vergiftigd werd en hielden het op ‘problemen met zijn stofwisseling’.

Aleksej Navalny. – EPA

Gespecialiseerde Duitse zorgverleners namen de oppositieleider – na een heel wat tegenkanting van het Russische ziekenhuis – nadien mee naar Duitsland. Zij lieten weten dat hij ‘bijna zeker vergiftigd werd met een cholinestaseremmer’. Dat is een middel dat gebruikt wordt bij de productie van chemische wapens en insecticiden.

Blijvende schade

Momenteel verkeert de activist nog altijd in kritieke toestand, al is het niet meer levensbedreigend. Uit de verklaring van de Duitse regering blijkt wel dat hij blijvende schade aan zijn zenuwstelsel kan overhouden.

De 44-jarige Navalny is de belangrijkste figuur in de Russische oppositie tegen de regering van president Vladimir Poetin. Hij deinst er niet voor terug om zich geregeld kritisch uit te laten over Poetin. Net daarom belandde hij al meermaals in de cel. Hij werd ook al eens eerder vergiftigd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20