Na een massale vechtpartij tussen balorige strandgangers en de politie in Blankenberge ging een deel van de kust zondag op slot. Burgemeester van Oostende Bart Tommelein, wiens stad ‘open’ bleef, pleit in De Standaard voor een harde aanpak van de amokmakers.
De knokpartij ontstond zaterdagavond toen de politie een groep jongeren aansprak op hun wangedrag. De Brusselse jongeren gingen de agenten te lijf met flesjes, parasols en allerlei andere zaken die op het strand voorhanden waren. Verschillende van die onstuimige badgasten werden gearresteerd. Drie van hen moeten zelfs later op maandag voor de onderzoeksrechter verschijnen, op verdenking van opzettelijke slagen en verwondingen.
Zondag sloten Blankenberge en Knokke, en later ook De Haan en Bredene, hun grondgebied af. Enkel wie er woont, werkt of meerdere dagen verblijft, kreeg een vrijgeleide. In Oostende was dat niet zo. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) betreurt er dat gewone dagjestoeristen mee gestraft worden voor enkelingen. ‘We moeten hen behandelen zoals voetbalhooligans. Breng ze snel voor de rechter en geef ze een plaatsverbod’, stelt hij, gesteund door de waarnemend gouverneur.
Nultolerantie
In de krant geeft Tommelein een concreet voorbeeld. Vorige week liet hij een bende jongeren van het strand sturen, toen die deden alsof er een verdrinking aan de gang was. ‘Vorig jaar kwamen ze naar het zwembad van Oostende. Ik heb toen een plaatsverbod voor hen afgekondigd en dat heeft gewerkt.’ Ook politievakbond VSOA vraagt opnieuw om een nultolerantie voor geweld tegen politie en hulpverleners in te voeren.
Ook de historie rond de treinen krijgt overigens nog een staartje. Waarnemend gouverneur van West-Vlaanderen Anne Martens (CD&V) zit maandag samen met minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Ze wil dat de NMBS in de toekomst korter op de bal kan spelen. ‘Ik begrijp dat ze op één dag tijd geen treinen konden schrappen, maar volgend weekend willen we dit niet herhaald zien’, zegt ze in De Standaard.