Na Belgische coronarijen in Nederlandse steden: Maastricht gaat ‘grenzen zeker niet sluiten’

Het was bijzonder druk in de Nederlandse grensstad Maastricht dit weekend. Met de Belgische winkels gesloten, spoedden Belgen zich richting Nederland om zich op de eindejaarskoopjes te storten. Er kwam een waarschuwing, maar een sluiting van de grens is geen optie, zegt de burgemeester.

Het was op de koppen lopen in Maastricht dit weekend. Niet alleen gaan de Nederlanders op koopjesjacht en kan de Sint dit jaar wel wat hulp gebruiken. Ook eindejaar staat voor de deur en de Belgische winkeldeuren zijn nog dicht tot dinsdagochtend.

‘Kom niet naar hier’

In de Nederlandse grensstad was het zo erg dat tegen de middag al code oranje werd uitgeroepen. Kom niet naar hier: dat was de overkoepelende boodschap van de burgemeester. Maandagavond overlegt de Nederlandse Veiligheidsraad zelfs over de koopjesdrukte. Een ding is duidelijk: de grens sluiten ligt niet op tafel.

Het waren natuurlijk niet alleen Belgen in Maastricht. Maar de roep om maatregelen klonk op zondag erg luid. -‘Wat kunnen we doen om december veilig door te komen, dat is de vraag die op tafel ligt, en het is geen gemakkelijke’, zegt Annemarie Penn-te Strake, de burgemeester van Maastricht, in ‘De ochtend’. 

‘Niet aanvaardbaar’

Er kwam ook nog een korte steek naar het Belgische beleid over de grenzen tijdens de eerste lockdown. ‘We hebben het hier van de andere kant meegemaakt toen België de grenzen voor ons sloot. Dat gaat mij te ver, als burgemeester van een grensstad is dat voor mij niet aanvaardbaar.’

‘Het scheelt dat de winkels in België op 1 december weer opengaan. Het is het verantwoordelijkheidsgevoel van de Belgen, daar reken ik echt op. Als iedereen zich verstandig gedraagt, hoeven er geen speciale regelingen voor Belgen en Duitsers te komen.’

Op dinsdag gaan de winkels ook in België opnieuw open.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20