België en Nederland: ‘Reis niet meer over de grens tenzij het echt nodig is’

In een gezamenlijke verklaring vragen de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus en de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) om enkel noodzakelijke reizen te maken tussen beide landen.

In Nederland en België is het coronavirus intussen weer stevig in opmars, waardoor de regering doortastende maatregelen moeten nemen. Sinds woensdag zijn alle Nederlandse cafés en restaurants gesloten. Afhalen kan nog wel, ook in coffeeshops. Alcohol is verboden na 20 uur en mondmaskers zijn verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. In ons land blaast het Overlegcomité om 14 uur verzamelen om zich te beraden over verstrengingen van de coronamaatregelen.

Hoewel de grens tussen België en Nederland open blijft, willen de regeringen zo weinig mogelijk bewegingen zien. Grapperhaus en Verlinden roepen hun landgenoten op om niet-noodzakelijke reizen uit te stellen. ‘De grens oversteken voor een café- of restaurantbezoek of om een dagje te gaan winkelen versterkt de verdere verspreiding van het virus beide kanten van de grens’, werpt minister Verlinden op als verklaring.

Stevige maatregelen

‘Het aantal besmettingen laait weer op dus we moeten stevige maatregelen nemen. Dat vraagt veel van mensen, dat beseffen we ons, maar als we samen onze schouders er onder zetten krijgen we het coronavirus weer onder controle’, vult de Nederlandse minister aan.

Voor België geldt een oranje reisadvies in Nederland. Dat betekent dat Nederlanders bij terugkeer tien dagen in quarantaine moeten. Omgekeerd is er code rood afgekondigd, waardoor niet-essentiële reizen afgeraden zijn.

Lees ook: Vandaag groot examen voor De Croo en Vandenbroucke, ondertussen willen liberalen snel ‘rijkentaks’ regelen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20