Een onbekende belegger bezit 28 procent van alle bestaande Dogecoin en lijkt niet van plan om die hallucinante hoop mememunten te dumpen. Die stapel Dogecoin-munten was twee weken geleden voor de SNL-crash nog 22 miljard dollar waard. Momenteel is zo’n hoeveelheid DOGE nog steeds goed voor 12 miljard dollar.
Het gaat niet goed met de mememunt Dogecoin. In de laatste twee weken is de prijs van DOGE met zeker 20 procent gedaald tot een koers van 0,35 dollar. Dat heeft alles te maken met de verschijning van zelfverklaarde ‘Dogefather’ en Tesla-CEO Elon Musk op het Amerikaanse komedieprogramma Saturday Night Live.
Daar schilderde Musk de cryptohandel als af een zwendel en gebruikte hij meme-leuzen zoals het inmiddels befaamde ‘to the moon’, ofwel een verlangen om de prijs van een cryptomunt naar astronomische hoogten te zien stijgen. De prijs van Dogecoin kelderde.
De koers van Dogecoin werd nog enkele keren door Musk naar omhoog gedreven maar keerde nooit meer terug naar de piek van 0,72 dollarcent. Zo hintte Musk dat DOGE mogelijk een goede vervanging voor Bitcoin zou zijn als betalingsmiddel voor Tesla. Later tweette Musk ook dat hij zou samenwerken met Dogecoin-ontwikkelaars om de structuur van de munt te rijpen.
Er is echter nog één iemand die gelooft in Dogecoin en dat is een mysterieuze ‘whale’, ofwel een persoon die zoveel cryptomunten bezit dat die op zijn eentje de koers van een munt kan beïnvloeden. Deze crypto-walvis bezit op dit moment 12 miljard dollar van de cryptomunt.
Enkele weken geleden kwam dat bedrag nog neer op 22 miljard dollar, maar de walvis besloot niet te verkopen tijdens de Dogecoin-crash.
28 procent van alle munten in de handen van één persoon
Elon Musk waarschuwde in februari van dit jaar nog dat het grootste gevaar voor Dogecoin-beleggers de beruchte ‘walvissen’ zijn. Die hebben grote hoeveelheden van de munt in hun cryptoportfolio steken en maken de valuta zo onaantrekkelijk voor serieuzere beleggers. Musk stelde zelfs voor om de ‘whales’ te betalen als ze hun DOGE zouden dumpen.
De grootste walvissen besloten echter koppig vast te houden aan de grapmunt. De mysterieuze super-walvis in kwestie kocht zijn Dogecoin voor het eerst aan op zes februari 2019. Toen stond de prijs van de munt nog op 0,0018 dollar. De walvis bezit op dit moment 3.671 crore aan Dogecoin-munten (een crore is gelijk aan tien miljoen). Dit betekent dat maar liefst 28 procent van alle bestaande DOGE-valuta in handen van één belegger is.
Wie is de walvis?
Er is wat heel wat discussie over wie de Dogecoin-baron zou kunnen zijn. Volgens sommigen zou het gaan om de bekende Dogecoin-stier en NBA-baas Mark Cuban, hoewel die beweert dat hij maar enkele duizenden mememunten zou bezitten.
Anderen zeggen dan weer dat de walvis wel eens Elon Musk zelf zou kunnen zijn. Het is geweten dat Musk zelf Dogecoin bezit en de man heeft met een fortuin van 156,9 miljard dollar genoeg drinkgeld om te verkwisten op de cryptomarkt.
Wie de mysterieuze walvis ook is, hij wordt door internetgebruikers geprezen als de grootste ‘HODLER’ aller tijden. HODL is een meme die muteerde uit een spelfout van het Engelse ‘hold’, ofwel het vasthouden aan cryptomunten die de dieperik induiken. Het kan ook gebruikt worden als een afkorting voor ‘hold on for dear life’, ofwel houd vast voor je leven. Nog zo’n stierse leuze die het legertje Dogecoin-beleggers graag in de mond neemt.
(lb)