Muziekfestival creëert grootste zonnecarport van de wereld

In de Nederlandse stad Biddinghuizen is de grootste zonnecarport van de wereld in gebruik genomen. De carport, die met negentigduizend zonnepanelen is uitgerust, biedt plaats aan vijftienduizend wagens. Het project is een initiatief van het bedrijf Solarfields en Mojo Concerts, onder meer organisator van het muziekfestival Lowlands.

Het muziekfestival Lowlands, dat in Biddinghuizen (Flevoland) wordt georganiseerd, wil over twee jaar nog uitsluitend op duurzame energie beroep doen. Ook de bouw van de zonnecarport, met een oppervlakte van ongeveer 500.000 vierkante meter, kadert in dat streefdoel.

Diesel

Lowlands heeft voor zijn organisatie echter slechts 1 procent van de totale productie van het zonnecarport nodig. Het zonnecarport zal worden aangesloten op het Smart Grid van Flevoland, dat zeven windparken, zes zonneparken en een aantal grote batterijen omvat.

De installatie van de zonnecarport moet Lowlands echter vooral toelaten om het gebruik van vervuilende diesel voor de opwekking van elektriciteit tijdens de evenementen te stoppen. De installatie zonnepanelen zal de ecologische voetafdruk van het festival dan ook sterk doen dalen.

De zonnecarport heeft een capaciteit van 35 megawatt. “Carports zijn meestal effectieve locaties voor de installatie van zonnecentrales”, voert het bedrijf Solarfields, dat de zonnecarport heeft geïnstalleerd, aan.

“Deze sites bieden immers een effen oppervlak dat voor geen enkel ander doel kan worden gebruikt. Dankzij deze installatie is het dus niet nodig om voor de opwekking van energie extra landoppervlak in te palmen.” Solarfields voegt eraan toe ook elders in Nederland mogelijkheden voor de bouw van grote zonnecarports te zien.

Tienduizend huishoudens

Elke jaar wordt in de maand augustus in de Nederlandse gemeente Biddinghuizen – tussen Lelystad en Zwolle – het Lowlands Festival georganiseerd. “De organisatie doet al jaren inspanningen om het festival duurzamer te maken”, benadrukt Solarfields.

“Energieverbruik blijft er echter een uitdaging. Tijdens het festival wordt ongeveer 300.000 kilowattuur aan elektriciteit verbruikt. Die behoefte wordt momenteel gedekt door generatoren, die door dieselmotoren worden aangedreven.”

De geparkeerde wagens hebben een dak met negentigduizend zonnepanelen boven zich. – Foto: Solarfields

De zonnecarport wekt voldoende energie op om het elektriciteitsgebruik van ongeveer tienduizend huishoudens te dekken. Lowlands trekt jaarlijks zestigduizend bezoekers. Slechts enkele dagen per jaar wordt het terrein – onder meer ook tijdens de evenementen Defcon en Walibi Fright Nights – echter als parkeerplaats gebruikt. Als er geen auto’s geparkeerd staan, wordt het gebied begraasd door schapen.

“Een zonnecarport is een perfect voorbeeld van dubbel ruimtegebruik”, merkt Solarfields nog op. “In dit geval geval is er zelfs sprake van een drievoudig gebruik. Het type zonnepanelen dat in Biddinghuizen wordt ingezet, laat immers ook de groei van gras toe. Hierdoor wordt meteen ook de biodiversiteit versterkt.”

“Carports op zonnekracht zijn een perfecte manier om Nederland te verduurzamen”, benadrukt het bedrijf nog. “De opgewekte elektriciteit wordt aan het net geleverd om onder de bevolking in de regio te worden verdeeld. De opgewekte elektriciteit wordt dus altijd gebruikt, terwijl aan de auto’s een beschermde schaduw wordt geboden.”

(lb)

Meer