Musk roept Duitse toeleveranciers Tesla op om productie te versnellen

Het wereldwijde chiptekort lijkt nu ook Tesla diep in de portefeuille te raken. Elon Musk, de CEO van Tesla, heeft de Duitse toeleveranciers van Tesla via Twitter opgeroepen om de productie te versnellen.

Autoproducenten wereldwijd gaan gebukt onder het tekort aan halfgeleiders. Die zijn cruciaal om chips te produceren. Verschillende wagenproducenten, waaronder Ford en Nio, hebben al aangegeven dat ze in het tweede kwartaal minder wagens zullen produceren.

Bouw Gigafactory in Duitsland

Tot nu toe leek het chiptekort Tesla weinig of geen parten te spelen. In het eerste kwartaal van dit jaar heeft de producten van elektrische wagens zelfs meer bolides verkocht dan tijdens het laatste kwartaal van 2020. In totaal werden er tijdens de eerste maanden van 2021 welgeteld 184.800 auto’s verkocht.

Het tekort aan chips begint nu weliswaar zijn tol te eisen. Musk heeft dinsdagmiddag via Twitter aan de Duitse toeleveranciers van Tesla gevraagd om een versnelling hoger te schakelen. ‘Giga Berlijn leveranciers versnellen alstublieft’, schreef hij.

De tweet kwam er nadat Musk een bezoekje heeft gebracht aan de Duitse gemeente Gruenheide in de deelstaat Brandenburg. Op die locatie komt er een Gigafactory, een Teslafabriek voor een grootschalige productie van elektrische voertuigen. Het is de eerste Gigafactory van Europa. De opening van die fabriek is vorige maand uitgesteld tot laat 2021. De oorspronkelijke opening stond gepland voor 1 juli.

Productie eind dit jaar starten

‘Het is moeilijk te voorspellen wanneer we precies de deuren kunnen openen, want we kunnen de wagens pas maken zodra we alle onderdelen hebben’, zei Musk tijdens zijn bezoek. ‘Het ziet er wel naar uit dat we eind dit jaar met de productie kunnen starten.’

Tegelijk zei de CEO van Tesla dat hij een voorstander is van minder bureaucratie. Duitsland is nu eenmaal gekend als een bureaucratisch en sterk gereguleerd land. ‘Er moet een soort actief proces zijn om regels te schrappen. Anders stapelen de regels zich na verloop van tijd op en krijg je steeds meer regels tot je uiteindelijk niets meer kunt doen’, klonk het tijdens zijn bezoek aan de site in Gruenheide.

Kort na het luiden van de openingsbel is het aandeel van Tesla 1,2 procent in het rood gedoken. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20