Chiptekort werpt schaduw over productie wagens in het tweede kwartaal

Verschillende autoproducten hebben deze week gewaarschuwd dat de levering van wagens in het tweede kwartaal fors kan teruglopen.

De Amerikaanse autoproducent Ford kon gisteren uitpakken met mooie kwartaalcijfers, waaronder een winst van 3,3 miljard dollar, maar kon de beleggers niet bekoren. De mooie resultaten gingen namelijk gepaard met een stevige waarschuwing. Ford waarschuwde dat het wereldwijde tekort aan microchips zowat de helft van de geplande productie in gedrag kan brengen. Het aandeel verloor donderdag maar liefst 9,4 procent.

Volgens Jim Farley, CEO van Ford, moet het ergste nog komen. ‘Het tweede kwartaal zal zeer zwaar voor ons worden’, liet hij donderdag weten in een reactie aan CNBC. ‘We denken dat dit kwartaal ons moeilijkste zal zijn.’ De CEO hoopt op een heropleving in de tweede jaarhelft.

Ook minder levering bij Nio

Ook Nio, een Chinese producent van elektrische wagens, is naar buiten gekomen met de waarschuwing dat er het komende kwartaal minder wagens van de band zullen rollen. Tijdens een telefonische conferentiegesprek over de resultaten verwees de voorzitter William Li naar een brand in een chipfabriek. Hij noemde het bedrijf niet bij naam, maar het ging naar alle waarschijnlijkheid over een fabriek van Renesas Electronics. Die is in maart afgebrand.

‘De negatieve impact van die brand zal nog tot midden mei een impact hebben op de productielijn’, aldus de voorzitter. ‘De sector verwacht over het algemeen dat het tekort in het derde kwartaal een keerpunt zal bereiken.’

Productie stilleggen

‘Voorlopig moest Nio rond eind maart de productie vijf werkdagen stilleggen, wat gevolgen zal hebben voor de voertuigleveringen in april’, aldus Li. Het bedrijf verwacht dat het 21.000 à 22.000 wagens zal kunnen leveren in het tweede kwartaal. Nio mikt daarbij op een groei van 5 tot 10 procent in vergelijking met het eerste kwartaal. Dat is een enorme vertraging in vergelijking met de voorgaande periodes. In het eerste kwartaal werd er bijvoorbeeld een groei opgetekend van 16 procent. In het vierde kwartaal van 2020 was er zelfs sprake van een groei van 42 procent. Het aandeel van Nio nam donderdag een duik van 5,3 procent.

Ook de andere wagenproducenten gaan gebukt onder het chiptekort. Zo heeft Hyundai Motor eerder deze maand de binnenlandse productie van auto’s voor de derde keer moeten stilleggen.

(lb)

Lees ook:

Meer