“Musk heeft vandaag ontmoeting met Braziliaanse president Bolsonaro”

Techmiljardair Elon Musk lijkt niet uit het nieuws te slaan. Na zijn overnamebod op Twitter, zijn recente outing als Republikein en de #MeToo-claim die hij aan z’n broek kreeg, is het nu een mogelijke business-trip naar Brazilië die ophef veroorzaakt.

Musk zal vandaag de rechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro ontmoeten in São Paulo, vertelde een Braziliaanse regeringsbron aan het persagentschap AFP.

Volgens een verslag van de Braziliaanse krant O Globo zal de ontmoeting plaatsvinden in een chic hotel in de buurt van de stad Sorocaba, en bijgewoond worden door verscheidene topmensen uit het bedrijfsleven, waaronder de president-directeur van Telecom Italia, Pietro Labriola.

Amazonewoud

Eerder zei Bolsonaro dat hij een privé-ontmoeting in Sao Paulo had gepland “met een zeer belangrijk persoon die in de hele wereld erkend wordt.” Verder vermeldde hij in zijn wekelijkse uitzending op de sociale media het volgende: “Hij komt zijn hulp aanbieden voor onze Amazone.” Hij noemde Musk echter niet bij naam.

In november heeft de rijkste mens ter wereld nog met de Braziliaanse minister van Communicatie, Fabio Faria, gesproken. Die meeting vond plaats in het Texaanse Austin. De twee hadden het over het gebruik van SpaceX-technologie om scholen op het Braziliaanse platteland van een internetaansluiting te voorzien, en om de illegale ontbossing in het Amazone-regenwoud tegen te gaan.

Frappant is dat net onder Bolsonaro de ontbossing van het Amazonewoud flink is toegenomen, zo meldden verschillende media wereldwijd. Van 1 tot 21 januari werd een gebied zes keer zo groot als Manhattan gekapt, aldus het Braziliaanse nationale ruimte-onderzoeksinstituut INPE. Milieuactivisten verwachten dat het komende jaar het meest verwoestende zou worden voor het Amazonegebied.

In een poging om over de hele wereld hogesnelheidsinternet aan te bieden, vooral aan slecht bediende gebieden, heeft SpaceX duizenden van zijn eigen Starlink-satellieten in een baan om de aarde gebracht. En er zijn nog veel meer lanceringen gepland.

Presidentsverkiezingen

Op 2 november van dit jaar worden er in Brazilië presidentsverkiezingen gehouden. Veel Brazilianen zijn boos over de manier waarop hun huidige president de coronacrisis, de stijgende inflatie en de hoge brandstofprijzen het hoofd heeft geboden.

Bolsonaro is hoofd van de Partido Social Liberal. Deze partij gold ooit als sociaal-liberaal, maar heeft onder de voormalige legerkapitein een sociaal-conservatieve omwenteling ondergaan. Volgens de meest recente peilingen, in maart, leidt de linkse kandidaat Lula met 43 procent, tegenover de 26 procent van Bolsonaro.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een politicus een ontmoeting met Musk regelt om zijn campagne nieuw leven in te blazen. Zo ontmoette de Duitse kandidaat-bondskanselier, Armin Laschet, de flamboyante bestuursvoorzitter in een van zijn laatste campagneweken bij wat toen het fundament van de nieuwe Tesla-fabriek in Berlijn was. Dat leek toen geen zoden aan de dijk te brengen; Olaf Scholz werd de nieuwe Duitse bondskanselier.

(ns)

Meer