Musk out zich als Republikein en haalt uit naar ESG-ranglijsten

Middenin de overnamesaga rond Twitter, out Elon Musk zich expliciet als Republikein.

In een tweet zegt hij in het verleden voor de Democraten gestemd te hebben, maar die partij is volgens hem ontaard in “een partij van verdeeldheid en haat”. Vandaar dat hij voortaan voor de Republikeinen gaat stemmen.

Musk maakt zijn politieke voorkeur bekend net nu hij mogelijk de eigenaar van Twitter zal worden en een debat over vrije meningsuiting op gang heeft getrokken. Recentelijk toonde hij zich ook voorstander van een comeback van ex-president Donald Trump, een Republikein, op Twitter.

Hij voorspelt nog dat hij de komende maanden in toenemende mate het doelwit zal worden van politieke aanvallen.

Het was al langer bekend dat de Tesla-CEO en Amerikaans president Joe Biden, een Democraat, op gespannen voet leven, onder meer omdat het Witte Huis karig is met complimentjes richting de e-autobouwer.

ESG

Hoe gevoelig hij daarvoor is, blijkt uit zijn scherpe reactie op een beslissing van kredietbeoordelaar S&P om Tesla uit zijn ESG-index te gooien. ESG of Environmental, Social & Governance is de afkorting voor zuinig energieverbruik, goede werkomstandigheden en fair ondernemingsbestuur.

Volgens S&P hoort Tesla niet meer thuis in de index, onder meer wegens “het ontbreken van een lage-CO2-strategie” en berichten over racisme en slechte werkomstandigheden in de Tesla-fabriek in Fremont, Californië.

Dat leidde tot een furieuze reactie van Musk, die ESG “bedrog” noemde.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.