“60 procent kans dat Musk afziet van overname Twitter”

Volgens de invloedrijke analist Dan Ives (Wedbush Securities) is er “60 tot 65 procent kans” dat Elon Musk op zijn stappen terugkomt en de overname van Twitter annuleert. Hoe het dan verder zou moeten met het sociale medium, weet niemand echt goed.

Het houdt volgens Ives geen steek dat Musk zich plots zorgen maakt over hoeveel valse accounts er precies zijn op Twitter, de reden die de Tesla-CEO gaf om zijn overname van Twitter “te pauzeren”.

“Dat is een drogreden, een zondebok”, zegt Ives aan zakenzender CNBC. “Of het nu om 5, 7 of 10 procent van de accounts gaat, het was bij de overname al duidelijk dat de spambots een probleem gingen zijn.”

De schaduw van Tesla

Meer nog: de opkuis was precies een van de redenen die Musk aanhaalde om Twitter over te nemen. Dus waarom er dan nu zo’n zaak van maken? Verscheidene analisten, waaronder Ives, denken dat hij de geesten klaarmaakt om de deal af te blazen, omdat de financiering van de deal te zwaar zou wegen op Tesla. Musk zou immers forse pakketten Tesla-aandelen moeten verkopen of in onderpand geven om de Twitter-deal te bekostigen.

Een exit uit de Twitter-deal kan bijvoorbeeld door de contractueel vastgelegde verbrekingsvergoeding van 1 miljard dollar te betalen. Daarna zijn er volgens analisten twee scenario’s mogelijk:

  • Musk onderhandelt een lagere prijs.
  • Of hij blaast de deal definitief af, waarbij sommigen niet uitsluiten dat hij een eigen sociaal medium opstart en een soort Twitter-kloon gaat bouwen.

Anarchie dreigt

Merkwaardig genoeg zou Twitters raad van bestuur, die aanvankelijk tegen de overname door Musk gekant was, er bij Musk op aandringen om de deal van 44 miljard dollar te laten doorgaan. “We zijn van plan de transactie af te ronden en de fusieovereenkomst af te dwingen”, klinkt het daar. Dat standpunt heeft wellicht te maken met de vrees voor een ineenstorting van Twitters beurskoers, mocht Musk het bedrijf vaarwel zeggen en ook zijn huidig belang (ruim 9 procent) in Twitter verkoopt.

In dat scenario zal de raad van bestuur geen enkel gezag meer hebben, waarschuwen analisten, en zal er grote onzekerheid ontstaan over hoe het verder moet. Het stuurloze bedrijf wordt dan een makkelijke prooi voor een andere geïnteresseerde partij, waarbij Microsoft over de tongen gaat.

(ns)

Meer