Joe Biden erkent eindelijk rol van Tesla bij elektrificatie van de autosector, na eerdere fricties met Elon Musk

Fans van Tesla en CEO Elon Musk reageren zeer tevreden op een recente speech van de Amerikaanse president Joe Biden. Hij heeft daarbij voor de eerste keer Tesla genoemd als belangrijke speler in de overgang naar een elektrisch wagenpark.

Biden heeft dinsdag tijdens een speech aangegeven dat Tesla een belangrijke rol speelt bij de elektrificatie van de autosector. De vermelding lijkt iets triviaals, maar tot gisteren weigerde Biden de rol van Tesla publiekelijk te erkennen.

Spanningen

“Sinds 2021 hebben Amerikaanse bedrijven meer dan 200 miljard dollar aan investeringen in de binnenlandse automarkt aangekondigd, van iconische bedrijven als GM en Ford die nieuwe elektrische voertuigen produceren, tot Tesla, de grootste fabrikant van elektrische voertuigen in ons land”, klonk het.

Fans van Tesla en Musk reageerden dan ook enthousiast op de speech van Biden. De afgelopen maanden waren er meermaals spanningen tussen Tesla en Biden. In augustus had de Amerikaanse president een uitvoerend bevel ondertekend dat er moet voor zorgen dat 40 tot 50 procent van de verkochte nieuwe wagens in de VS elektrisch is tegen 2030. Tijdens de ceremonie die daarmee gepaard ging was Tesla niet uitgenodigd.

Hervorming belastingkrediet

Vervolgens drong de regering-Biden, onder invloed van de vakbond United Auto Workers, aan op een hervorming van het belastingkrediet voor producenten van elektrische wagens, met een extra krediet van 4.500 dollar per elektrisch voertuig dat in een fabriek met een vakbond wordt geproduceerd. Een probleem: Tesla heeft geen vakbonden en grijpt dus naast dat extra krediet.

“Ze hebben Tesla niet één keer genoemd en prezen GM en Ford voor het leiden van de EV-revolutie. Lijkt dat niet een beetje bevooroordeeld? Het is niet de vriendelijkste regering, het lijkt te worden gecontroleerd door de vakbonden”, reageerde Musk toen.

Biden gooide in november nog meer olie op het vuur door Mary Barra, de CEO van GM Motors, te bedanken voor de “elektrificatie van de volledige auto-industrie.” In januari had Biden dan weer een ontmoeting met de topfiguren van GM en Ford. Tesla was weer niet uitgenodigd. Musk greep, zoals altijd, naar Twitter om zijn ongenoegen te uiten. “Biden behandelt de Amerikanen als idioten”, schreef hij toen.

Opvallend: fans van Tesla hadden via een petitie ruim 58.000 handtekeningen verzameld om Biden te laten erkennen dat het bedrijf van Musk de grootste producent van elektrische wagens is. Iemand had zelfs advertentieruimte op een reclamebord op Times Square in New York gekocht om de boodschap kracht bij te zetten.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20