Google en Ford willen van Detroit een innovatieknooppunt voor de autosector maken

Het technologieconcern Google sluit zich aan bij de plannen van autobouwer Ford Motor om een voormalig treinstation in Detroit om te bouwen tot een onderzoekscentrum, gericht op elektrische en autonome mobiliteit. Dat heeft Ford aangekondigd. Ook het stadsbestuur van Detroit en de Amerikaanse staat Michigan zullen het nieuwe Michigan Central Innovation District ondersteunen.

Het Michigan Central Innovation District bevindt zich in de historische wijk Corktown, net buiten het centrum van Detroit.

Geboortestad

“De intrede van Google in het project is een cruciale pijler om Detroit, de geboortestad van Ford, nieuw leven in te blazen”, merkt Bill Ford, voorzitter van de autoconcern, op. Ford kocht het voormalige stationscomplex, met een oppervlakte van 46.450 vierkante meter, vier jaar geleden over van de miljardair Manuel Moroun.

Kort daarna kondigde de autobouwer de lancering van het Michigan Central Innovation District aan. De renovatie van het complex, dat meer dan honderd jaar oud is, zou volgend jaar worden voltooid. Ford wil de site gebruiken voor onderzoek naar nieuwe mobiliteitsoplossingen.

In 1988 vertrok in het station de laatste trein. Sindsdien staat het complex leeg. “Dat symboliseert de lange neergang van Detroit van industriële motor van de Verenigde Staten tot het grootste stedelijke faillissement”, merkt het persbureau Associated Press op.

Mike Duggan, de burgemeester van Detroit, benadrukt dat deze nieuwe activiteit het symbool vormt voor de heropleving van de stad.

Transportinnovatie

Michigan zou voor meer dan 120 miljoen dollar aan middelen ter beschikking stellen. Daarbij zal in het district ook een zone voor transportinnovatie worden ingericht. Dat project moet het voor kleine bedrijven en ondernemers gemakkelijker maken om innoverende initiatieven te starten en te testen.

Google zal op de site een laboratorium openen, waar aan leerlingen uit het middelbare onderwijs opleidingen in informatica zal worden onderwezen. Die studenten zouden later door Ford in innoverende programma’s kunnen worden ingeschakeld.

Michigan Central Station werd in 1913  geopend en was decennialang een knooppunt van het spoorvervoer in de regio. Ford heeft niet gemeld hoeveel in de aankoop van het complex werd geïnvesteerd. Ook over de budgetten voor de renovatie van de site zijn geen gegevens bekend.

Ford wil van het complex het innovatiedistrict van de stad maken.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.