SpaceX wil internetverbinding aan boord van vliegtuigen verbeteren met Starlink

Surfen op het web vanuit een vliegtuig is iets waar veel mensen zich niet aan willen wagen. Dit niet alleen vanwege de prijzen die de luchtvaartmaatschappijen hiervoor aanrekenen, maar ook vanwege de kwaliteit van de wifi. SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, zou echter de ideale oplossing kunnen bieden.

Dit laatste denkt in ieder geval de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta. Zo heeft CEO Ed Bastian tegenover de Amerikaanse zakenkrant de Wall Street Journal bevestigd dat er bij zijn bedrijf “verkennende tests” met de Starlink-technologie – het satelliet-internetnetwerk van SpaceX – hebben plaatsgevonden. Hij wou echter geen verdere details over de tests meedelen.

Het is duidelijk dat het project nog in de kinderschoenen staat en dat nog meer zal moeten worden geëxperimenteerd alvorens een verbinding met het Starlink-netwerk in vliegtuigen kan worden gerealiseerd. Mogelijk wordt het dan zelfs een gratis product: voordat de pandemie uitbrak, experimenteerde de luchtvaartmaatschappij immers al met gratis wifi op sommige van haar vluchten. Zij zou dit dus opnieuw kunnen doen.

Delta is overigens niet de enige luchtvaartmaatschappij die wenst te profiteren van het satellietinternetnetwerk van SpaceX.

Starlink op verschillende vliegtuigen

In 2021 had Jonathan Hofeller, vicepresident van SpaceX, al gewag gemaakt van gesprekken met verschillende luchtvaartmaatschappijen over een mogelijk partnerschap om het Starlink-netwerk aan boord van vliegtuigen aan te bieden. SpaceX wil dit koste wat het kost realiseren.

Het doel van het bedrijf is om “een dienst aan te bieden aan elke passagier in het vliegtuig” zodat ze tijdens het vliegen “kunnen streamen”. Aangezien de meeste vluchten ten minste 100 passagiers tellen, is voor het aanbieden van een dergelijke dienst een aanzienlijke bandbreedte vereist.

Om zijn doel te bereiken, is het bedrijf van Elon Musk al enige tijd bezig met de ontwikkeling van Starlink-antennes voor vliegtuigen. Dit is een complexe oefening, aangezien de antennes moeten worden gecertificeerd voor elk type vliegtuig, waarbij voorrang wordt gegeven aan de modellen 737 en A320, die wereldwijd het meest worden gebruikt.

Een veelbelovend project dat in de smaak moet vallen bij diegenen die niet al te lang zonder internet kunnen of die gewoon tijdens de vlucht in contact willen blijven met hun dierbaren. SpaceX is bovendien niet van plan het hierbij te laten en heeft ambities om boten en auto’s aan te sluiten op zijn satellietnetwerk.

(lb/ns)

Meer