Braziliaanse president Bolsonaro ontslaat chef staatsoliebedrijf omwille van stijgende brandstofprijzen

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft besloten om de baas van Petrobras, de grootste olieproducent van Latijns-Amerika, voor de tweede keer in een jaar te vervangen. Een geschil over stijgende brandstofkosten – die Bolsonaro’s vooruitzichten op een herverkiezing schaden – ligt aan de beslissing ten grondslag.

In een verklaring heeft het Braziliaanse ministerie van Mijnbouw en Energie de lijst van nieuwe bestuursleden bekendgemaakt die het op een aandeelhoudersvergadering in april zal voorstellen. Adriano Pires mag de fakkel overnemen als CEO en Rodolfo Landim, een bekende sportmagnaat met aanzienlijke ervaring in de oliesector, wordt de nieuwe voorzitter.

De benoeming komt enigszins als een verrassing, oppert het persbureau Reuters. Pires zou namelijk consequent hetzelfde marktgerichte beleid bij Petrobras hebben verdedigd dat de kritiek van Bolsonaro, een populist, had uitgelokt. Pires is een energiedeskundige econoom, met werkervaring bij de toezichthouder van de oliesector, en als academicus.

Luna, de huidige CEO, kreeg de leiding over Petrobras na de aandeelhoudersvergadering van april vorig jaar – nadat zijn eigen voorganger was weggestuurd vanwege een geschil over binnenlandse brandstofprijzen. Nu vertrekt Luna zelf om bijna identieke redenen.

Het aandeel Petrobras, een bedrijf dat 2021 nog afsloot met een nettowinst van bijna 20 miljard dollar, verloor na de aankondiging van het ontslag maandag 2,63 procent op de beurs van Sao Paulo. Vandaag is het echter met 1,52 procent gestegen. Op het moment van schrijven noteert het aan 32,80 Braziliaanse real (ongeveer 6,21 euro).

Presidentsverkiezingen

Begin maart verhoogde Petrobras de prijs van gas met 18,8 procent en van diesel met 24,9 procent, onder verwijzing naar de “wereldwijde stijging van de prijs van olie en oliederivaten als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne”.

De prijsstijgingen aan de pomp zijn Bolsonaro in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in oktober een grote zorg. De inflatie met dubbele cijfers holt de levensstandaard in de grootste economie van Latijns-Amerika uit.

Bolsonaro’s belangrijkste verwachte uitdager, ex-president Luiz Inácio Lula da Silva van de Arbeiderspartij (PT), is de laatste tijd de populairste in de peilingen. Beide mannen hebben zich gekeerd tegen de praktijk van Petrobras om zijn binnenlandse brandstofprijzen gedeeltelijk aan de internationale tarieven te koppelen.

Bolsonaro werd maandagavond nog opgenomen in het ziekenhuis omdat hij zich onwel voelde; tijdens de presidentscampagne van 2018 werd hij in zijn buik gestoken en sindsdien heeft hij aanhoudende gezondheidsproblemen.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20