Petroleo Brasileiro SA – Petrobras

PETROBRAS PRF - BRPETRACNPR6
29,80  BRL 
29,80
Vorige sluiting
29,80
Huidige koers
0,00
Open
0,00%
Verschil
0,00
Laagste
0,00
Hoogste
Ask
0,00
Bid
0,00
Volume
0
Uitgegeven effecten
0
Beurskapitalisatie
0
Exchange
BM&F Bovespa SA Bolsa de Valores Mercadorias e Futuros
Laatste update
ISIN
BRPETRACNPR6
RIC
PETR4.SA

Petróleo Brasileiro S.A. – Petrobras is een Braziliaans bedrijf in de energiesector. De onderneming heeft verschillende activiteiten, ondergebracht onder een 20-tal dochterbedrijven.

De focus van de firma ligt op het opboren van ruwe aardolie en gas om ze te verwerken tot allerlei petrochemische producten. Ook boringen op grote dieptes in de oceaanbodem is geen probleem voor Petrobras. De grondstoffen gaan naar een raffinaderij om er omgezet te worden in:

  • Diesel en benzine
  • Kerosine
  • LPG
  • Natuurlijke gassen
  • Stookolie
  • Motorolie
  • Andere petrochemische stoffen zoals bitumen en nafta

Via allerhande transportvormen en pijpleidingen brengt Petrobras de (brand)stoffen naar eindklanten. Er zijn ook enkele dochterbedrijven speciaal toegewijd aan het ‘traden’ of verhandelen van de grondstoffen.

Naast olie en gas heeft de onderneming ook enkele andere businessunits. Zo produceert het biobrandstoffen en ethanol. Petrobras ontgint ook schaliegas en wekt elektriciteit op in thermo-elektrische centrales en via een zonnepark.

In totaal is de onderneming met haar activiteiten aanwezig in zeven landen: Brazilië, Bolivia, Colombia, de VS, Nederland en Singapore.

De Braziliaanse overheid is een grote aandeelhouder van Petrobras, met zo’n 28.67% van het kapitaal in direct bezit. Ook de BNDES en BNDESPAR hebben samen bijna 8% in bezit. De twee organisaties zijn eveneens instrumenten van de overheid voor investeringen.

Verdienmodellen

  • Productie van petrochemische producten
  • Productie en verkoop elektriciteit
  • Productie en verkoop van biobrandstoffen
b2b / b2c / b2g
Sector(en)
Energie
Opgericht
1953
Medewerkers
45.532
Management team
Caio Mário Paes de Andrade
CEO
Fernando Assumpção Borges
Chief Exploration and Production Officer
Rodrigo Araujo Alves
Chief Financial and Investor Relations Officer
All management team...
Producten / merken
Benzine en diesel
LPG
Elektriciteit
Overige producten / merken...

Uitgelicht: Week in beeld

(ABM FN-Dow Jones) De afgelopen handelsweek werd gedomineerd door de vrees voor een mondiale economische recessie veroorzaakt door het agressieve beleid van centrale banken, als antwoord op de aanhoudend hoge inflatie en de crisis op de energiemarkt.

Energie-econoom Hans van Cleef van Rabobank reageerde voor de camera van ABM Financial News op de gascrisis. Hoewel de gasprijs in een maand tijd ongeveer is gehalveerd, blijft de onzekerheid groot en hangt er veel af van wat de komende winter gaat brengen, zei hij.

De aanhoudende onzekerheid komt volgens de econoom voort uit het feit dat we niet weten of we een harde of zachte winter tegemoet gaan en wat de effecten daarvan zullen zijn op de vraag en het aanbod. "Dat geldt niet alleen voor Europa, maar bijvoorbeeld ook voor Azië. Is de winter in Azië zwaar dan vloeit vervolgens alle LNG richting Azië, waardoor wij bijvoorbeeld moeite hebben onze reserves aan te vullen in aanloop naar de daaropvolgende winter", aldus Van Cleef.

Klik hier voor: ondanks halvering gasprijs houdt onzekerheid aan.

Beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management besprak afgelopen week een reeks financieel economische vraagstukken. 

Allereerst nam hij het beleid van de Federal Reserve onder de loep. Juvyns concludeerde dat de Amerikaanse centrale bank in zijn strijd om de inflatie te bestrijden bereid is de economie onder druk te zetten.

"De gemiddelde deelnemer aan het Federal Open Market Committee verwacht nu dat de rente tegen het einde van het jaar 4,375 procent zal bedragen, wat een verdere renteverhoging van 125 basispunten inhoudt tijdens de twee resterende bijeenkomsten in 2022."

Belangrijk is volgens de strateeg van JPM dat de prognoses nu ook voorspellen dat de rente tegen eind 2023 boven de 4,5 procent zal blijven, ondanks een verwachte stijging van de werkloosheid.

"Daaruit blijkt dat de Fed bereid is enige economische zwakte te tolereren om de inflatie weer onder controle te krijgen."

Klik hier voor: Fed accepteert economische druk

Tweede punt van focus voor Juvyns was de obligatiemarkt. Ondanks de moeilijke omstandigheden ziet JPMorgan Asset Management kansen in fixed income. 

"De reden is simpel. Centrale banken hebben sinds begin dit jaar de rente fors omhoog gebracht […] Dit is vooral het geval in de VS", aldus Juvyns. Hij is echter voorzichtiger met Europa, maar ook China is volgens hem interessant en is dit jaar zelfs de beste markt.

Klik hier voor: obligatiemarkt biedt kansen

Daarnaast zei Juvyns dat bankaandelen vooralsnog niet interessant zijn. "Bankaandelen presteren niet beter dan de markt, ondanks dat de rente stevig oploopt, en beleggers kunnen beter nog even geduld hebben", aldus de strateeg.

Klik hier voor: Bankaandelen nu nog niet interessant

Ook hoofd beleggingsstrategie Ralph Wessels van ABN AMRO zei terughoudend te blijven met aandelen door het risico van een harde landing voor de economie. Hij ziet pas weer kansen als de Fed een minder scherpe koers gaat varen.
 
"Mocht de Fed de beleidsrente dit jaar verder verhogen naar 4,5 procent en het hier ook volgend jaar bij houden. Dan neemt de kans op een harde landing van de Amerikaanse economie toe. Financiële markten realiseren zich dat ook en beginnen dit in te prijzen", aldus Wessels.

"Dit kan weer draaien als de Fed op tijd hint op een minder scherpe koers, waarbij een harde landing vermeden wordt", zei Wessels. 

Klik hier voor: vrees voor harde landing maakt aandelen onaantrekkelijk

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

S&P verlaagt outlook VK

(ABM FN-Dow Jones) S&P Global Ratings heeft de outlook voor het Verenigd Koninkrijk verlaagd van stabiel naar negatief naar aanleiding van de begrotingsplannen die afgelopen week bekend werden gemaakt. Dit meldde de kredietbeoordelaar vrijdagavond laat.

De plannen van de kersverse premier Liz Truss en haar kabinet zorgden afgelopen week voor een schokgolf op de financiële markten, waarbij het Britse pond kelderde en de obligatierentes flink stegen. De Bank of England greep in door Britse staatsobligaties op te kopen om zo de obligatiemarkten te kalmeren.

S&P verwacht dat het begrotingstekort van het VK door de plannen zal oplopen met gemiddeld 2,6 procent van het bbp per jaar tot en met 2025. Ook de staatsschuld zal stijgen, waar het ratingbureau eerder rekende op een daling in 2023.

De kredietbeoordelaar zei verder dat het VK "ook risico blijft lopen als gevolg van het aanhoudend grote tekort op de lopende rekening, waarvan wij voorspellen dat dit dit jaar zal oplopen tot 6 procent van het bbp, deels als gevolg van hogere kosten van energie-importen."

Het VK heeft bij S&P een AA-rating.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

OPEC+ volgende week in Wenen bij elkaar - media

(ABM FN-Dow Jones) OPEC en zijn bondgenoten komen volgende week woensdag naar verwachting bij elkaar in Wenen om te praten over een mogelijke verlaging van de productie om een verdere daling van de olieprijzen tegen te gaan. Dit meldde persbureau Bloomberg zaterdag op basis van ingewijden.

Het is voor het eerst sinds maart 2020, de start van de coronacrisis, dat OPEC+ fysiek bijeen komt. De afgelopen tweeënhalf jaar waren de maandelijkse bijeenkomsten digitaal.

Onduidelijk is of Rusland een afgevaardigde stuurt, aldus Bloomberg. Verder zullen niet alle landen vertegenwoordigd zijn, volgens de bronnen, omdat het kort dag is.

Afgelopen week verschenen er nieuwsberichten dat Rusland wil dat de productie van OPEC+ met 1 miljoen vaten per dag wordt verlaagd.

Productieverlagingen zouden Rusland ten goede komen, volgens analisten van Commerzbank, die verder stellen dat de olieprijzen pas worden ondersteund als er een productieverlaging van tenminste 500.000 vaten per dag wordt aangekondigd.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Uitgelicht: winstwaarschuwing Colruyt levert stevige koersval op

(ABM FN) Het aandeel Colruyt kelderde donderdag met maar liefst 23 procent, nadat het management woensdagavond waarschuwde dat de inflatie de winst met 200 miljoen euro zal opvreten. 

De supermarktgroep verwacht dan ook dat het geconsolideerde resultaat, exclusief uitzonderlijke elementen, dit boekjaar "aanzienlijk" zal dalen. Daarmee is de toon veel negatievere dan in juni, toen Colruyt sprak van "slechts" een daling van het resultaat.

Terwijl het aandeel enkele weken geleden nog profiteerde van een positieve wind door een koopaanbeveling van zakenbank Goldman Sachs, is al deze winst afgelopen week als sneeuw voor de zon gesmolten. Het aandeel sloot vrijdag op 22,50 euro, een daling van 22,3 procent, het laagste punt sinds 2006.

De waarschuwing klinkt bekend in de oren, aldus analisten van KBC Securities en ING. Vorig jaar, ook op de jaarlijkse algemene vergadering, had het management zich eveneens pessimistisch uitgelaten. 

"Hoewel we in deze marktomstandigheden verwachtten dat Colruyt marktaandeel zou winnen en het bedrijf heel wat kostenvoordelen heeft ten opzichte van zijn concurrenten, leiden de hogere kosten en de laagste prijsgarantie tot een verdere daling van de marges en de winst", concludeerde Degroof Petercam.

Daardoor zijn de EBIT-verwachtingen van Degroof aanzienlijk verlaagd van 339 miljoen naar 297 miljoen euro.

Voorafgaand aan de waarschuwing van woensdagavond verwachtte KBC Securities dat het geconsolideerde nettoresultaat van de groep dit jaar met 6,8 procent zou dalen, wat al een kostenstijging van 150 miljoen euro bevatte. "Dat was iets te optimistisch", aldus de KBC, dat nu een daling van 25 procent verwacht tot 217 miljoen euro, inclusief de 200 miljoen euro aan gemelde kostenstijging.

De stijging van de nettoschuld zal ook groter zijn dan verwacht, voorspellen Degroof Petercam en KBC Securities. "Dit is eveneens een negatief punt", aldus ING, terwijl de aankondiging rond Parkwind als positief kan worden gezien.

Colruyt zei dat na het bekijken van de verschillende opties voor Virya Energy de optie van een gedeeltelijke desinvestering van de dochteronderneming wordt uitgewerkt. Hiervoor is een bankier aangesteld, aldus de supermarktexploitant.

Bloomberg had medio september al gemeld dat Virya Energy met UBS werkte aan een verkoop van Parkwind voor twee miljard euro.

De transactie, zoals Colruyt die woensdag beschreef, wordt door Degroof Petercam geschat op 1,2 miljard euro. Maar terwijl beleggers hadden gehoopt dat de opbrengst van de verkoop zou worden gebruikt om de aandeelhouder te belonen, zal Colruyt het geld herinvesteren "om de groei in de offshore energieactiviteiten voort te zetten", aldus Degroof Petercam.

KBC Securities is iets voorzichtiger over de waardering van Parkwind, die hij schat op één miljard euro. 

De gedeeltelijke verkoop van Parkwind zou een koersaanjager kunnen zijn, maar niet zo veel als KBC Securities verwacht.

Gezien de winstwaarschuwing heeft KBC Securities het advies voor Colruyt verlaagd van Accumuleren naar Houden. Het koersdoel is ook verlaagd, van 31,00 naar 29,00 euro. Degroof Petercam en ING handhaven hun Houden advies, met koersdoelen van respectievelijk 30,00 en 36,00 euro. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Bel20 heeft zware week achter de rug

(ABM FN) De Brusselse beurs heeft een zware week achter de rug, waarin het sentiment onder beleggers verder verslechterde. Een opleving vrijdag zorgde uiteindelijk voor een beperkt weekverlies.

Vrijdag eindigde de Bel20 op 3.370 punten. Dat betekende een weekverlies van 1,5 procent. Vorige week vrijdag sloot de Belgische hoofdgraadmeter op 3.420,99 punten, toen na een daling van bijna 5 procent op weekbasis. De Brusselse hoofdindex sloot augustus af op 3.586 punten, waardoor de maand september een koersverlies opleverde van 6 procent.

September deed ook dit jaar zijn naam weer eer aan als een slechte beursmaand. "Met name de tweede helft was historisch slecht", aldus Ralph Wessels van ABN AMRO, waarbij de Fed en andere centrale banken het sentiment stevig drukten. 

Er is op dit moment een "perfect storm" van slecht nieuws op alle continenten, volgens Andre Brouwers van Het Beleggingsinstituut. Hij wijst op de Britse centrale bank die moet ingrijpen nadat nieuw kabinetsbeleid een desastreuze marktreactie voor het Britse pond opleverde. In Italië is een zeer rechtse regering aan de macht gekomen, en dan zijn er ook nog explosies die de aardgasleidingen vanuit Rusland door de Noordzee hebben gesaboteerd. "Hoe veel ellende wil je hebben?"

Brouwers vermoedt dat de Russische president Vladimir Poetin alles uit de kast haalt om de Europese steun aan Oekraïne te stoppen en dat dit een dreigement kan zijn om andere infrastructuur plat te leggen zoals het doorknippen van stroomkabels naar Duitsland.  

Vrijdag riep Poetin Oekraïne op om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. Dit deed hij op de dag dat vier regio's in Oekraïne worden geannexeerd door Rusland. Die annexatie volgde op in de haast georganiseerde referenda die in grote delen van de wereld niet worden erkend.

"Dat Rusland het militaire conflict wil beëindigen is goed nieuws", volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. Al denkt de analist niet dat het Westen heel vlot zal reageren op de uitnodiging van Poetin. De markten reageerden er richting het weekend wel positief op.

"Voor Europese beleggers zou het gunstig zijn als er iets meer rust op de markten komt en de volatiliteit afneemt", zo stelde investment manager Simon Wiersma van ING. Een aanpassing van de Britse belastingplannen of het aftreden van de minister van Financiën, in combinatie met een renteverhoging door de Bank of England en de Europese Centrale Bank zou volgens hem kunnen helpen.

"Positief nieuws uit het Verenigd Koninkrijk zou erg welkom zijn", merkte Wiersma op. "Wie had er voor vorige week vrijdag gedacht dat de impact van het politieke beleid in Londen zo groot zou zijn op de wereldwijde financiële markten?"

Per saldo zijn de koerswinstverhoudingen inmiddels wel "een stuk aantrekkelijker geworden", en dat biedt ruimte voor koersstijging, aldus Fred van Deijck van Bustelberg Effectenkantoor.

De euro wist afgelopen week licht te herstellen. Waar de euro/dollar vorige week nog op 0,9690 noteerde, was dat vrijdag 0,9799.

Afgelopen week was er vooral veel aandacht voor de inflatie. In de eurozone liep de inflatie in september op naar 10,0 procent. Nederland en België zitten hier ruim boven met 17,1 en 11,3 procent. In Duitsland stegen de consumentenprijzen ook met 10,0 procent, maar in Frankrijk nam de inflatie iets af tot 5,6 procent.

In de VS steeg de PCE kernprijsindex in augustus met 0,6 procent op maandbasis. Een maand eerder was er nog een pas op de plaats. De verwachting van economen lag op een toename van de index met 0,5 procent.

Op jaarbasis bedroeg de kerninflatie 4,9 procent, een stijging ten opzichte van de 4,7 procent in juli. Economen hadden voor augustus 4,7 procent voorzien.

De Federal Reserve beschouwt de kernprijzenindex als de belangrijkste graadmeter voor de inflatie en als leidraad voor het monetaire beleid.

Aslam van AvaTrade wees op het feit dat de persoonlijke inkomens en bestedingen in de VS wel stabiel blijven. De PCE-inflatie geeft de Fed echter nog meer reden om de rente verder te verhogen.

De olieprijzen stegen op weekbasis zo'n 2,5 procent en haalden steun uit orkaan Ian aan de Golfkust van Florida. Het Bureau of Safety and Environmental Enforcement meldde voorafgaand aan de storm dat in voorbereiding op de categorie 4 storm zo'n 11 procent van de olieproductie en 8,56 procent van de aardgasproductie in de Golf is stilgelegd. Volgens analisten zal de impact op de olieprijzen waarschijnlijk van korte duur zijn.

De orkaan zal mogelijk meer vraag naar olie vernietigen dan aanbod. Door overstromingen en stroomstoringen waren veel wegen en snelwegen in Florida leeg en bedrijven gesloten.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex was het aantal stijgers beperkt. Argenx sloot de week af met een koerswinst van 3,4 procent, en D'Ieteren nam de leiding met een plus van 4,5 procent.

Bij de grootste dalers waren Elia en Colruyt te vinden. Deze aandelen hebben afgelopen week liefst 7,9 en 22,3 procent ingeleverd. Colruyt kwam met een winstwaarschuwing. Volgens de supermarktketen zal de stijgende inflatie een impact van 200 miljoen euro hebben, waardoor de winst dit boekjaar aanzienlijk lager zal uitkomen. 

Logisitiekvastgoedinvesteerder VGP staat, net als andere vastgoedaandelen, onder druk door de stijgende rente en daalde 7,1 procent. 

In de BelMid wist Ascencio met liefst 10,5 procent te stijgen en Montea met 10,4  procent. Deceuninck en Atenor daarentegen lieten respectievelijk 10,2 en 8,1 procent liggen. 

Bij de kleinere aandelen in de BelSmall steeg Sequana 20 procent en Nextensa 17,5 procent. Onward Medical moest 13,8 procent inleveren en Biocartis 11,4 procent. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Wall Street sluit zwakke maand lager af

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager geëindigd. De S&P 500 verloor 1,5 procent op 3.585,62 punten, de Dow Jones index daalde 1,7 procent op 28.725,51 punten en de Nasdaq sloot 1,5 procent in de min bij een stand van 10.575,62 punten.

Het was een zwakke maand voor Wall Street. In september verloren de Dow en S&P zo'n 8 tot 8,5 procent en de Nasdaq 9 procent.

De handel werd vrijdag volgens marktvolgers ook beïnvloed door het herbalanceren van de portefeuilles aan het eind van het kwartaal. De Dow verloor in het derde kwartaal ruim 7 procent en de Nasdaq zo'n 5 procent.

De S&P 500 sloot het kwartaal af met een verlies van ruim 6 procent. "Het voelde een beetje als een ritje in een achtbaan", zei marktanalist Ann Miletti van Allspring Global Investments over het afgelopen kwartaal. "Veel van wat de markt of investeerders aan het begin van het kwartaal voorspelden, pakte anders uit."

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de persoonlijke inkomens in augustus conform de verwachting zijn gestegen met 0,3 procent, terwijl de persoonlijke uitgaven stegen met 0,4 procent. Hier rekende de markt op een stijging van 0,3 procent.

De PCE kernprijsindex steeg op maandbasis met 0,6 procent. Een maand eerder was er sprake van een pas op de plaats. Op jaarbasis bedroeg de kerninflatie 4,9 procent, tegen 4,7 procent een maand eerder. "Dat betekent dat de Fed meer reden heeft om de rentes verder te verhogen", aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. 

Verder bleek uit de inkoopmanagersindex van Chicago in de maand september dat de bedrijvigheid in de regio is gekrompen, terwijl het consumentenvertrouwen in september volgens de Universiteit van Michigan licht is gestegen, maar wel minder dan een voorlopig cijfer eerder aangaf.

De euro/dollar handelde vrijdagavond op 0,9799. WTI-olie daalde ruim 2 procent in afwachting van de bijeenkomst van OPEC+ volgende week.

Bedrijfsnieuws

Micron Technology sloot licht hoger. De maker van geheugenchips wil herstellen van een neerwaartse cyclus in de markt. Het bedrijf is van plan in het lopend boekjaar 8 miljard dollar te investeren, wat 30 procent minder is dan een jaar eerder.

Meta eindigde ruim een half procent lager. CEO Mark Zuckerberg waarschuwde werknemers donderdag dat er een herstructurering en een wervingsstop voor personeel komt. Dat Meta in de kosten wil snijden, werd vorige week al gemeld door The Wall Street Journal. De zakenkrant schreef toen dat Meta de kosten met minimaal 10 procent wil terugbrengen.

Nike verloor zo'n 13 procent. De omzet en winst van de sportartikelenfabrikant in het afgelopen kwartaal overtroffen de verwachtingen, maar de aandelenkoers daalde, omdat de marges een tik kreeg door hogere transportkosten, verleende kortingen en de effecten van een duurdere dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Olieprijs daalt

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is vrijdag gedaald. Bij een settlement van 79,49 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2,1 procent goedkoper. Op maandbasis verloor een vat WTI zo'n 14 procent aan waarde.

"Zelfs niet het dreigende EU-embargo van Russische ruwe olie dat begin december van kracht zou moeten worden, Rusland die dreigt alle olieleveringen stop te zetten aan kopers die deelnemen aan het voorgestelde olieprijsplafondschema van de G7, en Rusland dat het Europese aardgas afsluit op een moment dat de vraag toeneemt met de winter in aantocht, zijn voldoende om hogere olieprijzen te ondersteunen", volgens marktanalist Troy Vincent van DTN.

"De daling van de olieprijzen in de afgelopen vier maanden is voornamelijk het gevolg van een combinatie van vijf dingen die de markten deze zomer grotendeels hebben verrast", aldus Vincent. Dat zijn "de voortzetting en intensiteit van China's zero-COVID-lockdown-beleid, sancties die de Russische olie-export niet zo snel treffen als gehoopt, de vraag naar geraffineerde brandstof die veel meer onder druk staat dan verwacht te midden van hoge prijzen, de tol van de hoge inflatie op de macro-economie, en de uitgesproken dollar sterkte."

Op kwartaalbasis werd een vat WTI ruim een kwart goedkoper.

Volgende richtpunt voor de oliemarkten is de maandbijeenkomst van OPEC en zijn bondgenoten die gepland staat voor volgende week woensdag. Volgens nieuwsberichten wil Rusland dat OPEC+ de productie met 1 miljoen vaten per dag gaat verlagen. 

Productieverlagingen zouden Rusland ten goede komen "omdat het nieuwe kopers voor zijn olie zal moeten vinden wanneer het embargo [van de Europese Unie] begin december van kracht wordt", aldus Commerzbank. Hierdoor zal het prijsconcessies moeten doen en zijn hogere prijzen als gevolg van productieverlagingen daarom ongetwijfeld welkom, volgens analisten van de Duitse bank.

Volgens Commerzbank loopt OPEC+ het risico de markt teleur te stellen.

"Hoewel OPEC+ in haar persverklaring waarschijnlijk haar bereidheid tot handelen zal benadrukken, zullen de prijzen waarschijnlijk dalen als er slechts een kleine productieverlaging wordt overeengekomen. Een dergelijke verlaging zou minstens 500.000 vaten per dag moeten bedragen om de prijzen te ondersteunen", denkt Commerzbank.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Europese beurzen hoger het weekend in

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger gesloten. De Stoxx Europe 600 index sloot 1,3 procent in het groen op 387,85 punten, de Duitse DAX steeg 1,2 procent op 12.114,36 punten, de Franse CAC 40 steeg 1,5 procent op 5.762,34 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 0,2 procent in het groen bij een slot van 6.893,81 punten.

Op maandbasis daalde de Stoxx Europe 600 zo'n 7 procent en op kwartaalbasis bijna 5 procent. De Duitse DAX leverde in september ruim 7 procent in en over heel het derde kwartaal 5,5 procent.

"Voor Europese beleggers zou het gunstig zijn als er iets meer rust op de markten komt en de volatiliteit afneemt", zo stelde investment manager Simon Wiersma van ING. Een aanpassing van het Britse stimuleringsplan of het aftreden van de minister van Financiën, in combinatie met een renteverhoging door de Bank of England en de Europese Centrale Bank zou volgens hem kunnen helpen.

"Wie had er voor vorige week vrijdag gedacht dat de impact van het politieke beleid in Londen zo groot zou zijn op de wereldwijde financiële markten?", aldus Wiersma.

De Britse premier Liz Truss en de Britse minister van financiën Kwasi Kwarteng hebben vandaag een ongebruikelijk onderhoud met het Office for Budget Responsibility.

De Britten maakten over het tweede kwartaal een groei van de economie op kwartaalbasis bekend van 0,2 procent, terwijl in de voorlopige metingen een min werd vastgesteld van 0,1 procent.

Frankrijk meldde vrijdag een daling van de consumentenprijzen over september van 0,5 procent op maandbasis. Op jaarbasis bleef de inflatie met 5,6 procent onder de verwachting van 6,1 procent en de inflatie van 5,8 procent in augustus.

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in september met 10,0 procent gestegen. In augustus was de prijsstijging nog 9,1 procent. De kerninflatie, voor de ECB een belangrijke graadmeter, bedroeg in september 4,8 procent op jaarbasis. Dit was in augustus 4,3 procent. Deze data overstegen de prognoses van 9,7 procent voor de inflatie en 4,7 procent voor de kerninflatie op jaarbasis. Op maandbasis stegen de prijzen met 1,2 procent en de kernprijzen met 1,0 procent.

Ook in de VS zijn de consumentenprijzen weer opgelopen, bleek vanmiddag uit de PCE-inflatie over augustus.

Vrijdag werd ook bekend dat de Russische president Vladimir Poetin Oekraïne oproept om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. Dit doet hij op de dag dat vier regio's in Oekraïne worden geannexeerd door Rusland. Die annexatie volgde op in de haast georganiseerde referenda die in grote delen van de wereld niet worden erkend.

"Dat Rusland het militaire conflict wil beëindigen is goed nieuws", vindt marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. Al denkt de analist niet dat het Westen heel vlot zal reageren op de uitnodiging van Poetin.

De euro/dollar handelde op 0,9797. WTI-olie daalde een procent aan waarde en kostte vrijdag rond 80,50 dollar per vat.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt viel vastgoedbedrijf Vonovia op, met een winst van ruim 5,5 procent. Grootste daler in de DAX was Puma, met een verlies van bijna 6 procent. Adidas daalde ruim 4 procent. Concurrent Nike kwam met wisselvallige cijfers.

In Parijs deed Unibail-Rodamco-Westfield goede zaken, met een plus van meer dan 6 procent. Orange was hekkensluiter in de CAC 40 en leverde een half procent in. De verliezen bleven verder beperkt.

Roy Jakobs is benoemd tot de nieuwe CEO van Philips. Dit gebeurde vrijdag op een buitengewone aandeelhoudersvergadering die Philips organiseerde. Jakobs is daarmee de opvolger van Frans van Houten, die 12 jaar aan het roer stond bij Philips. Het aandeel Philips steeg ruim 2 in Amsterdam.

ABN AMRO steeg 3 procent na een koopaanbeveling van Goldman Sachs.

Financials deden het vrijdag sowieso goed. ING steeg bijna 3 procent. Deutsche Bank won bijna een procent en BNP Paribas won zo'n 2,5 procent.

Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen verdeeld.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

VGP stelt closing joint venture met Allianz uit

(ABM FN) VGP heeft de closing van de joint venture met Allianz Real Estate uitgesteld vanwege de volatiele marktomstandigheden. Dit maakte VGP vrijdagavond bekend.

De closing van de Europa Joint Venture stond gepland voor november.

"De huidige beperkte prijstransparantie maakt het moeilijk om tot een overeenkomst te komen, daarom laten wij de volatiliteit in de markt liever eerst bezinken voordat wij een transactie afronden", zei CEO Jan Van Geet van VGP in een toelichting.

VGP verwacht dat de transactie voor de VGP Park München joint venture vóór het einde van het jaar zal worden afgerond. Een beslissing over de timing van de initiële closing van de Europa portefeuille wordt volgend jaar verwacht. Tot die tijd zijn bankfinancieringsfaciliteiten beschikbaar. VGP zegt alle financieringsmogelijkheden te evalueren.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Correctie: VGP uitblinker op groene Brusselse beurs

(ABM-FN) De Brusselse beurs is vrijdag in het groen gesloten, wat meteen ook de laatste handelsdag van de maand september was en van het derde kwartaal.

Mede dankzij de opleving van de vastgoedaandelen herstelde de Bel20 zich met 1,4 procent tot 3.370 punten.

De sterindex sloot op een positieve noot na een rampzalige septembermaand, waarin de index door het gewicht van zijn vastgoedcomponenten zwaar in het rood ging.

Vandaag was er een opleving van deze aandelen, waarbij de vier vastgoedaandelen in de Bel20 ook de vier sterkste stijgers waren. Maar ook elders op de Brusselse beurs was vastgoed de uitblinker, met Montea als goed voorbeeld.   Het positieve sentiment van de aandelenmarkten vrijdag ging hand in hand met een daling van de obligatierente. De Duitse Bund daalde tot 2,08 procent, na een hoogtepunt van 2,32 procent eerder in de week.
Die rentedaling op vrijdag lijkt wellicht haaks te staan op de macro-economische cijfers van vandaag, die een verdere inflatiestijging in de eurozone in september lieten zien, wat de ECB alle ruimte geeft om de rente nog verder te verhogen.

De inflatie in de eurozone is in september opgelopen tot 10,0 procent, tegenover 9,1 procent in augustus.

In een interview met ABM Financial News zegt econoom Bernard Keppenne van CBC Bank dat de belangrijkste oorzaak achter de daling van de rente de marktinterventie van de Bank of England op woensdag is.

Geconfronteerd met de stijgende rente op Britse staatsobligaties heeft de BoE in te grijpen door obligaties op te kopen in een poging om de financiële stabiliteit terug te brengen.

Tegelijkertijd hebben "handelaren het gevoel dat de stijging aan het begin van de week overdreven is", aldus de hoofdeconoom van CBC Bank, "wat dus leidt tot een kleine afname van de rente."

En ook in Amerika daalde de rente. De tienjaarsrente stond aan het eind van de dag op 3,7 procent, tegen meer dan 4 procent halverwege de week.

Op Wall Street daalde Nike met 12 procent. Hoewel de omzet en winst van de sportartikelenfabrikant in het laatste kwartaal de verwachtingen overtroffen, zag de fabrikant van sportartikelen de marges onder druk staan als gevolg van hogere transportkosten, kortingen en de effecten van een hogere dollar.

De euro/dollar stond aan het begin van de avond 0,5 procent lager op 0,98.

De prijs voor een vat Brent ruwe olie steeg licht tot 88,60 dollar per vat. De Nederlandse TTF, de benchmark voor aardgas in Europa, daalde met 9 procent tot 185 euro per megawattuur (MWh). De EU-ministers van energie hebben noodmaatregelen goedgekeurd om de stijgende energieprijzen aan te pakken.  

Stijgers en dalers

Binnen de hoofdindex was VGP de grootste stijger op vrijdag met een koerswinst van 6,1 procent.

Colruyt sloot licht hoger na de pandoering van gisteren, ondanks dat het aandeel vrijdag ex-dividend noteerde. Gecorrigeerd voor het dividend won het aandeel 7,3 procent.

Solvay steeg met 2,1 procent naar 79,60 euro. Deutsche Bank verlaagde het koersdoel voor het aandeel van 120,00 naar 110,00 euro, maar behield het koopadvies. De analisten van de bank blijven positief gestemd voor het lopende jaar, maar voorspellen dat het lastiger wordt voor het Belgische chemiebedrijf in 2023.

ING verlaagde het koersdoel voor D'Ieteren van 216,00 naar 208,00 euro, met een ongewijzigd koopadvies. De analist verwacht dat de holding in 2022 een goed jaar zal hebben, maar tussen nu en volgend jaar zal het waarschijnlijk minder makkelijk gaan. Het aandeel won 4,8 procent tot 145,3  euro.

Opmerkelijk is dat Elia de grootste daler was, met een daling van 1,1 procent.

In de BelMid index viel vooral Montea op, dat 11 procent won, op de voet gevolgd door Home Invest Belgium, een andere speler in de sector.

Xior steeg met meer dan 7,3 procent. De specialist in studentenvastgoed kondigde aan de resterende belangen in twee joint ventures te hebben verworven.

Bij de kleinere BelSmall-aandelen maakte Nextensa een sprong van 10 procent, terwijl Unifiedpost 1,3 procent daalde.

Naar aanleiding van zijn halfjaarcijfers op donderdagavond won Warehouses Estates Belgium 3,8 procent.

Floridienne steeg ook met meer dan 8,3 procent, na een omzetgroei van 48 procent in de eerste zes maanden van het jaar.

Wall Street

De S&P500 won 0,1 procent terwijl de technologie-index Nasdaq 0,5 procent won.

Correctie: om titel aan te passen.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20