Musk blijft liefdesbrieven sturen naar China, maar is de liefde wel wederzijds?

Tesla-baas Elon Musk steekt het niet onder stoelen of banken dat hij enorm veel bewondering heeft voor China. In een recente tweet zette hij zijn liefde voor het land opnieuw in de verf. Alleen, zoals wel vaker het geval is bij zijn tweets, is het niet duidelijk wat hij met zijn bericht bedoelt.

Musk staat er voor bekend dat hij met de regelmaat van de klok een cryptische tweet de wereld instuurt. Maandagavond was het opnieuw prijs. Hij tweette toen een gedicht in het Chinees met als kop “mensheid”.

Als we het gedicht vertalen, lezen we dit:

“Mensen verbranden de bonenstaak om bonen te koken,
ze filteren om sap te extraheren.
De bonenstelen werden verbrand onder de ketel,
en de bonen in de ketel jammerden:
We zijn oorspronkelijk gegroeid uit dezelfde wortel;
Waarom zouden we elkaar zo ongeduldig achtervolgen?”  

Het gedicht, genaamd “het kwatrijn van zeven stappen” is zeer bekend in China en verwijst naar een ruzie tussen twee broers.

Musks bewondering voor China

Het blijft weliswaar gissen waarom Musk dit gedicht deelde via Twitter. Het is alvast geen geheim dat Musk veel bewondering voor China heeft. Zo had hij in september tijdens de World Internet Conference (ook bekend als de Wuzhen Summit) heel veel lof voor het land. “Mijn eerlijke observatie is dat China veel middelen en moeite steekt in het toepassen van de nieuwste digitale technologieën in verschillende industrieën, waaronder de auto-industrie, waardoor China een wereldleider in digitalisering wordt”, klonk het. Musk was toen virtueel aanwezig op het event.

In juli bewierookte hij dan weer de economische welvaart in China. “De economische welvaart die China heeft bereikt is werkelijk verbazingwekkend, vooral op het gebied van de infrastructuur! Ik moedig mensen aan om China te bezoeken en het met eigen ogen te zien”, tweette hij toen.

Is de liefde wederzijds?

Vraag blijft natuurlijk of de liefde wederzijds is. China liet dit jaar al meermaals uitschijnen dat het geen grote fan van Tesla is. Zo bleek uit een rapport van de vereniging China Passenger Car Association afgelopen zomer dat de verkoopcijfers fors waren gedaald in het Aziatische land. Volgens dat rapport bracht Tesla in juli 8.621 wagens aan de man, een daling van 70 procent ten opzichte van juni.

Critici zeggen dat de steile daling van de verkoop aan Chinese consumenten een signaal is van de groeiende problemen waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd in het land. Tesla heeft te kampen met toegenomen concurrentie van Chinese producenten van elektrische wagens, waaronder Nio en Xpeng. Voorts heeft het bedrijf van Musk veel imagoschade geleden toen het bijna alle wagens geproduceerd in de gigafabriek in Shangai moest terugroepen. Er was namelijk een probleem met de cruise control.

Chinese toezichthouders hebben dan ook vraagtekens geplaatst bij de kwaliteit van Tesla’s in Shanghai geproduceerde Model 3’s. Tot slot mogen we niet vergeten dat China niet langer toelaat dat het leger voertuigen van Tesla gebruikt. Het land vreest dat de wagens van de Amerikaanse wagenproducent gebruikt kunnen worden voor spionage.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20