Musk blijft in zijn tweets verwijzen naar nummers en titels waarin “tender” voorkomt: wat bedoelt hij juist? En wat hebben die berichten met Twitter te maken?

Elon Musk, CEO van Tesla en SpaceX, deinst er niet voor terug om cryptische tweets te publiceren. Dat was de afgelopen dagen niet anders. In verschillende tweets haalt hij nummers en titels aan waarin het woord “tender” voorkomt, zoals ‘Love me tender‘ van Elvis Presley. Welke boodschap wil de centimiljardair de wereld insturen?

Musk heeft de reeks mysterieuze tweets gepubliceerd nadat hij een bod heeft uitgebracht op Twitter. Hij wil het socialemediaplatform overnemen voor 43 miljard dollar, nadat hij eerder al 9,1 procent van de aandelen had gekocht.

Het is intussen duidelijk geworden dat de huidige raad van bestuur niet staat te springen om het bod te aanvaarden. Ze hebben een zogenaamde gifpil-constructie op poten gezet om te vermijden dat Musk een vijandig overnamebod kan doen. Die gifpil geeft bestaande aandeelhouders – met uitzondering van Musk – de kans om extra aandelen van het bedrijf te kopen tegen een korting. Het belang dat Musk aanhoudt verwatert zo automatisch, waardoor het voor hem moeilijker wordt om een meerderheid van aandeelhoudersstemmen voor de overname te verzamelen.

“Love me tender”

Musk laat zich hierdoor niet afschrikken. Integendeel, hij lijkt met zijn mysterieuze tweets te zinspelen op een ‘tender offer‘, een specifiek type van overnamebod. Zo heeft hij dit weekend onder meer het nummer ‘Love me tender‘ van Elvis Presley aangehaald in één van zijn tweets. Vandaag had hij dan weer een bericht met de volgende boodschap gepubliceerd: “…. is the Night”, een verwijzing naar het boek ‘Tender is the Night‘ van F. Scott Fitzgerald.

Via een ‘tender offer‘ kan Musk rechtstreeks aandelen kopen van de aandeelhouders, zonder dat hij de raad van bestuur hoeft te raadplegen. Volgens een bron van de Amerikaanse krant New York Post mogen de huidige aandeelhouders van Twitter in de loop van de komende tien dagen een ‘tender offer‘ verwachten.

Het plan van Musk is om Twitter na de overname van de beurs te halen. Hij is volgens het Amerikaanse medium bereid om daarvoor zelf 10 à 15 miljard dollar op tafel te leggen. Hij zou ook op zoek zijn naar vers kapitaal, lening bij de banken en geld van mede-investeerders, om de overname te kunnen doen. “De mede-investeerders zullen samen meer aandelen hebben dan Musk, maar hij zal de grootste individuele aandelenhouder zijn”, laat één van de bronnen van New York Post weten.

Waarom moet Musk op zoek naar kapitaal?

Een journalist van Bloomberg merkte eerder al op dat Musk “slechts” 3 miljard dollar aan cash geld in handen heeft. De rest van het vermogen van de rijkste persoon ter wereld bestaat onder meer uit aandelen. Dat is dus kapitaal dat niet onmiddellijk beschikbaar is.

Volgens een bron wekt het overnamebod van Musk de interesse van investeerders die geld hebben gestoken in zijn eerdere ondernemingen, waaronder Tesla en SpaceX. Een andere bron merkt wel op dat de meeste investeringsbedrijven (private equity) liever uit de buurt blijven van politieke controverses. Zo wordt er geopperd dat onder Musk het Twitterprofiel van Donald Trump opnieuw geactiveerd kan worden, omdat de Tesla-baas zo’n grote voorstander is van de vrijheid van meningsuiting.

Bovendien vragen sommige investeringsbedrijven zich af of Twitter wel degelijk 43 miljard dollar waard is. De marktwaarde bedraagt momenteel iets meer dan 35,6 miljard dollar. “Veel investeringsmaatschappijen worstelen met de waardering”, aldus een bron. “Dit bedrijf groeit niet zoals Instagram of TikTok.”

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.