Mediamagnaat Rupert Murdoch wil opnieuw één imperium

De Amerikaanse mediagigant wil zijn gesplitst rijk terug verenigen. Murdoch is oprichter, CEO en eigenaar van News Corporation en eigenaar van Fox Corporation, waar zijn zoon Lachlan de uitvoerend bestuurder is. Murdoch zou nu beide bedrijven willen samensmelten. Dat melden verschillende media, waaronder The Guardian.

De van oorsprong Australische zakenman kocht zich in 1973, met de overname van San Antonio Express-News, in in de Amerikaanse mediamarkt. Drie jaar later volgde The New York Post, het begin van de expansie van zijn imperium. Dat werd in 1980 onder het dak van één bedrijf verenigd: News Corporation.

Stop de uitbreiding

In 2013 riep hij de uitbreiding een halt toe. Zijn mediarijk werd te moeilijk te managen, en Murdoch liet het splitsen:

  • Alle geprinte media, kranten en tijdschriften, zouden voortaan verenigd worden in News Corporation. Robert Thomson werd benoemd tot CEO, Rupert Murdoch zelf bleef voorzitter. Enkele bekende titels van News Corporation zijn The Wall Street Journal, The Sun, The Herald Sun en The Daily Telegraph.
  • Een nieuw bedrijf werd opgericht om tv- en entertainmentprogramma’s te huizen. Dit werd 21th Century Fox genoemd, wat later Fox Corporation zou worden. Rupert Murdoch benoemde zijn zoon (en troonsopvolger) Lachlan tot CEO, hijzelf werd lid van de raad van bestuur, samen met zijn andere zoon James.

De idee achter de splitsing zat hem puur in het zakelijke: twee afzonderlijke bedrijven zouden meer winst genereren, en dus meer opleveren, dan één bedrijf. Die visie werd in 2019 ook bevestigd, toen The Walt Disney Corporation 21th Century Fox grotendeels opkocht voor 71 miljard dollar.

Bedreiging van sport

De rest van het bedrijf werd omgevormd tot Fox Corporation. Hierbij werd, onder meer via het conservatieve Fox News en Fox Sports, hard ingezet op nieuws en sport. Die sporttak wordt de laatste jaren steeds meer bedreigd, nu ook techgiganten Apple en Amazon hun weg vinden naar de streaming van sportwedstrijden.

De samensmelting van Fox en News Corp. moet het bedrijf meer macht op de markt geven, oordeelt Murdoch. In beide bedrijven zijn de voorbereidingen al aan de gang, een speciaal comité werd op poten gezet om de juiste match te vinden. Dat de merge ook Murdoch zelf geen windeieren legt, is te verwachten: gecombineerd kennen beide bedrijven een omzet van 24 miljard dollar per jaar.

(wb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20