Zoon van Fox News-eigenaar Murdoch wijst Trump-vriendelijke media met de vinger

Volgens James Murdoch is de toxische sfeer in de Amerikaanse politiek deels toe te schrijven aan de desinformatie door rechtse netwerken als Fox News, dat behoort tot de mediagroep van zijn vader Rupert Murdoch.

De in Australië geboren mediamagnaat Rupert Murdoch (89) is de oprichter van News Corporation, in de VS bekend van onder meer Fox News, The Wall Street Journal en The New York Post. De groep, die geleid wordt door zijn zoon Lachlan Murdoch, is ook het bedrijf achter de kranten The Sun en The Times in het Verenigd Koninkrijk.

Een jongere zoon, James (rechts op de foto met zijn vader), heeft al enige tijd afstand genomen van het familiale imperium en nam afgelopen weekend in een gesprek met de Financial Times het Trump-vriendelijke beleid van Fox News stevig op de korrel, zonder daarbij zijn vader en broer met naam te noemen. Het invloedrijke Fox News was de voorbije jaren vaak een megafoon voor president Trump, en dan vooral via zijn populaire politieke commentatoren.

Lees ook: De Foxificatie van een natie: hoe het Witte Huis een nieuwszender in handen kreeg, of was het omgekeerd?

James Murdoch hekelt vooral het feit dat Fox News en andere conservatieve media Trumps leugenachtige claim over verkiezingsfraude hebben verspreid. ‘De schade is enorm. De bestorming van het Capitool bewijst dat wat we dachten dat gevaarlijk was, inderdaad heel gevaarlijk is. Die media die leugens aan hun publiek verspreiden, hebben verraderlijke en oncontroleerbare krachten ontketend, die nog jaren bij ons zullen zijn.’

Verdeelde familie

Terwijl Rupert en Lachlan Murdoch in rechtsconservatieve hoek te situeren zijn, zit James met zijn vrouw Kathryn in het progressieve kamp. Zij steunden de kandidatuur van de Democraat Joe Biden, die woensdag Donald Trump gaat vervangen als president.

In een statement zette Kathryn de boodschap van haar man extra kracht bij. Ze verwees daarbij niet alleen naar de verkiezingen, maar ook naar de desinformatie over gezondheidskwesties als de coronacrisis en over het klimaat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20