“De Europese markt blijft relevant”: ondanks het embargo wil Rusland de gastoevoer naar Europa hervatten

Moskou wil terug meer gas leveren aan Europa via Rusland, maar ook via Azerbeidzjan, Oezbekistan en Kazachstan.

In het nieuws: Moskou is bereid de gastoevoer naar Europa te hervatten.

De essentie: “De Europese markt blijft relevant, want het gastekort blijft bestaan, en we hebben alle kansen om de leveringen te hervatten”, zei de Russische vice-premier Alexander Novak tegen het Russische staatspersagentschap TASS.

  • “Vandaag kunnen we met een gerust hart zeggen dat er vraag is naar ons gas. Daarom blijven wij Europa zien als een potentiële markt voor de verkoop van onze producten. Het is duidelijk dat er een grootschalige campagne tegen ons is gestart, die eindigde met sabotagedaden tegen Nord Stream,” zei hij.
  • De pijpleiding Yamal-Europa “die om politieke redenen werd stopgezet” lijkt volgens Novak de ideale kandidaat om de leveringen aan het Westen te hervatten.
  • De pijpleiding, die ongeveer 4.000 km lang is, begint in Rusland bij Torzjok, komt uit in de noordelijke Tyumen-regio op het Yamal-schiereiland, doorkruist Polen en Wit-Rusland en komt aan in Duitsland, bij Frankfurt am Main.

De achtergrond: De pijpleiding bevoorraadt gewoonlijk het Westen, maar sinds december 2021 zijn de leveringen grotendeels teruggedraaid nadat Polen de aankoop van gas uit Rusland had opgegeven ten gunste van in Duitsland opgeslagen gas, aldus Reuters

  • Afgelopen mei heeft de Russische leverancier Gazprom de leveringen via Polen stopgezet in overeenstemming met de sancties die Moskou heeft opgelegd aan het bedrijf dat eigenaar is van het Poolse deel van de Yamal-Europe pijpleiding.
  • Het besluit volgde op de weigering van Warschau om in roebels te betalen voor gas, zoals geëist door Rusland.

Verhoging van de aanvoer naar Europa

Deze verklaringen zijn nogal verrassend, want hoewel er geen sprake is van rechtstreekse leveringen aan EU-leden, lijkt Moskou zijn zaken met Europa, waarvan een deel zijn gas boycot, te willen voortzetten. Rusland heeft kunnen rekenen op andere afnemers in Azië, met name China en India, om zijn gas te verkopen, maar deze markten zijn misschien niet voldoende.

Dit kan de reden zijn waarom Moskou gesprekken voert om de sancties te omzeilen en de leveringen aan andere Europese landen te verhogen. Volgens de Russische vice-premier onderhandelt Rusland ook over de volgende zaken:

  • Er wordt overwogen om via Turkije gas te leveren.
  • Meer leveringen aan Azerbeidzjan, Kazachstan en Oezbekistan staan ook op de agenda.
  • Bevoorrading van de markten van Afghanistan en Pakistan via de Centraal-Aziatische infrastructuur of vanaf Iraans grondgebied.

(as/fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20