Monty Python-ster Terry Jones overleden

Terry Jones, medeoprichter van het legendarisch comedycollectief Monty Python en regisseur van de film Life of Brian, is overleden op 77-jarige leeftijd. In 2016 werd dementie vastgesteld bij hem.

Zijn familie kondigde het overlijden aan in een mededeling. Hij stierf aan de zijde van zijn Zweedse vrouw Anna Söderström.

De Spanish Inquisition-sketch van Monty Python.

Jones werd bekend in 1969 met het sketchprogramma ‘Monty Python’s Flying Circus’ op BBC, dat onder meer de bekende Spanish Inquisition-sketch bevatte, waar hij zelf een belangrijke rol in speelde. Het programma werd zo populair dat de zes vrienden, waaronder Jones en acteur John Cleese, doorgingen als het collectief Monty Python.

Regisseur

Later maakten ze nog films als ‘Monty Python and the Holy Grail’ en ‘The Life of Brian’. Die laatste werd geregisseerd door Jones, terwijl hij er ook in meespeelde. John Cleese bedankte hem woensdag op Twitter voor de ‘perfectie’ van die film.

In 1987 bracht Jones zijn eigen film uit. ‘Personal Services’ was een komedie over de bordeeluitbaatster Cynthia Pane, die echt geleefd heeft. In 1989 bracht hij de kinderfilm ‘Eric the Viking’ uit.

Dementie

Vier jaar geleden werd hij gediagnosticeerd met dementie en verdween hij uit de publieke belangstelling. Maar zijn collega’s zijn hem nog niet vergeten. Naast de tweet van John Cleese zegt ook een andere Python-collega Michael Palin: ‘Hij was een van mijn beste vrienden en veruit de grappigste schrijver-acteur van zijn generatie. Ook was hij het warmste en beste gezelschap dat iemand zich kan wensen.’

Jones had drie kinderen uit twee verschillende huwelijken.

Meer
Laatste update:
Laatste update:
Lees meer...
Markten
BEL20