Mondmaskers aangeraden op kantoor en FFP2-masker niet nodig: dit zijn de nieuwe Belgische richtlijnen

De Risk Assessment Group (RAG), met onder meer de epidemiologen van Sciensano, brengt een nieuw advies over het dragen van mondmaskers uit.

  • Stoffen mondmaskers en chirurgische wegwerpmaskers blijven de norm. Wegwerpmaskers zijn niet noodzakelijk beter dan een stoffen variant, volgens het advies. Niet het type masker, maar hoe zorgvuldig je het draagt, is van belang. Het Belgische advies gaat in tegen de nieuwe regels in Duitsland, waar stoffen mondmaskers niet meer toegelaten zijn.
  • Bandana’s, sjaals en nekwarmers evenwel zijn ook voor de Belgische experts geen goede alternatieven en worden best niet gebruikt.
  • Een hoogkwalitatief FFP2-masker, dat al snel 5 euro kost, is volgens de experten niet nodig. In Oostenrijk en Beieren is zo’n FFP2-masker wel verplicht. De Belgische experts wijzen er onder meer op dat de standaard-pasvorm van zo’n masker niet voor elk gezicht ideaal is qua comfort en beschermingsgraad.
  • Maskers met uitlaatventiel hebben geen zin, omdat via dat ventiel het virus kan ontsnappen.
  • Het nieuwe advies roept expliciet op om een mondmasker op kantoor te dragen, zelfs als er afstand gehouden wordt. Hetzelfde geldt in een gesloten ruimte met mensen uit verschillende huishoudens.
  • De algemene regel wijzigt niet. Iedereen ouder dan 12 jaar hoort een masker te dragen, in de klas, op het openbaar vervoer, in de winkel, binnen in een publieke ruimte en in openlucht als de anderhalve meter afstand niet gegarandeerd wordt.

Lees ook: Bieden dubbele mondmaskers de beste bescherming?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20