Bieden dubbele mondmaskers de beste bescherming?

Terwijl Oostenrijk deze week de medische FFP2-maskers verplichtte in het openbare leven, maakt in de VS een andere beschermingstechniek tegen het coronavirus opgang: niet een, maar twee mondmaskers. Een overzicht van de kakofonie aan aanbevelingen.

Verenigde Staten: dubbele maskers in opmars

President Joe Biden was voor zijn vaccinatie regelmatig te zien met twee mondmaskers: een hoogkwalitatief medisch masker met een stoffen exemplaar erbovenop. Die techniek krijgt steeds meer navolging, onder meer van zijn perswoordvoerster Jen Psaki (foto) en van topexpert Ashish Jha. Volgens Anthony Fauci, de hoogste infectioloog in de VS, is een dubbel masker ‘waarschijnlijk meer doeltreffend, dankzij de bijkomende fysieke barrière tegen het virus’, zo zegt hij aan Today.

Het gaat niet om een officiële aanbeveling. In de VS is zoals bekend een aanzienlijk deel van de bevolking tegen het dragen van mondkapjes. Biden heeft de Amerikanen opgeroepen toch minstens in de eerste 100 dagen van zijn bewind een mondmasker te dragen.

Oostenrijk: FFP2-maskers verplicht

In navolging van de Duitse deelstaat Beieren verplicht Oostenrijk sinds deze week het dragen van een FFP2-masker, een hoogkwalitatief masker voor medische doeleinden, voor alle personen ouder dan 14 op het openbaar vervoer en in de winkels. FFP2-maskers houden 94 procent van de aerosolen tegen.

Mondkapjes van het type FFP2 – Isopix

Duitsland: stoffen mondmaskers niet meer voldoende

Behalve zijn deelstaat Beieren, het voorbeeld voor Oostenrijk, gaat heel Duitsland niet zo ver. Naast FFP-maskers zijn ook de goedkopere chirurgische maskers, vooral bekend van de blauw-witte variant, toegelaten op het openbaar vervoer en in de winkels. Maar stoffen mondmaskers zijn er niet meer voldoende.

Frankrijk: sommige stoffen mondmaskers kunnen wél nog

Voor Frans minister van Volksgezondheid Olivier Véran volstaan zelfgemaakte stoffen mondmaskers niet meer op drukke plaatsen. In het Franse openbare leven zijn voortaan drie types mondmaskers toegelaten: de FFP2-maskers, de chirurgische maskers én industriële stoffen mondmaskers van ‘categorie 1’.

Het is voor consumenten wel niet altijd duidelijk welke stoffen mondmaskers in die hoogste categorie zitten, omdat het vaak niet aangeduid is. Het gaat om mondmaskers van het type UNS1 (‘usage non sanitaire 1’), die 90 procent van de aerosolen tegenhouden.

Zuid-Korea: eigen mondmaskers eerst

Zuid-Korea heeft zijn eigen mondmaskers veralgemeend, het type KF94 of ‘Korea Filter’. Die vierlagige maskers zijn een soort hybride combinatie van een professioneel medisch masker N95 en een stoffen masker. Omdat ze comfortabeler zijn dan een N95, maken ze ook elders in de wereld opgang. De echte KF94-maskers hebben een Zuid-Koreaans keurmerk. Er zijn goedkopere Chinese kopieën op de markt, die van mindere kwaliteit zijn.

Samsung-baas Lee Jae-yong tijdens de recente heisa rond een omkopingszaak in Zuid-Korea. Alle mensen op de foto dragen een KF94-masker. – Isopix

België en WHO: ‘Stoffen mondmaskers zijn nog altijd efficiënt’

België volgt de aanbevelingen van de WHO. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn ook stoffen maskers efficiënt tegen de de nieuwe coronavarianten. ‘De stoffen, niet-chirurgische maskers kunnen gebruikt worden door iedereen jonger dan 60 jaar die geen bijzondere gezondheidsproblemen heeft’, zei WHO-epidemiologe Maria Van Kerkhove afgelopen weekend.

Verscheidene Vlaamse ziekenhuizen eisen evenwel dat patiënten en bezoekers op zijn minst een chirurgisch masker dragen.

Meer