Duitsland verplicht medische mondmaskers bij winkelbezoek

Duitsland verstrengt de mondmaskerplicht in winkels en op het openbaar vervoer. Stoffen maskers zijn niet meer voldoende. De burgers horen er voortaan chirurgische of FFP2-maskers te dragen.

Dat maakte bondskanselier Angela Merkel bekend. Ze verlengt ook de lockdown tot 15 februari.

In Duitsland barstte er een publiek debat los rond mondmaskers na een démarche van de deelstaat Beieren. Daar zijn voortaan FFP2-maskers (zie foto) verplicht in het openbare leven na de ontdekking van een erg besmettelijke coronavariant.

Wat voorafging: Nieuwe variant van het coronavirus bij 35 Beierse patiënten

‘Filtering Face Piece’

FFP staat voor Filtering Face Piece. Het hoogste beschermingsniveau is FFP3. Terwijl het bekende blauw-witte chirurgische mondkapje (FFP1) vooral de buitenwereld beschermt tegen partikels van de drager, biedt een FFP2-masker ook bescherming voor de drager tegen partikels van buitenaf.

FFP2-maskers worden in normale tijden alleen gedragen door het ziekenhuispersoneel dat in contact komt met besmettelijke ziekten. Een exemplaar kost evenwel al snel 5 euro en er is onder wetenschappers discussie of de extra bescherming die zo’n FFP2-masker in het openbare leven oplevert wel significant is.

Vandaar dat Merkel het Beierse besluit niet overneemt voor heel Duitsland. Wie in Duitsland het openbaar vervoer neemt of winkelt, zal verplicht zijn een FFP2-masker of een chirurgisch masker te dragen. Het betekent wel dat stoffen maskers er niet meer voldoende zijn.

Lees ook: Monopoly-producent Cartamundi gaat medische mondmaskers maken

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20