Spanningen in Moldavië blijven oplopen: “Transnistrië moet worden gedemilitariseerd”

Spanningen in Moldavië blijven oplopen: “Transnistrië moet worden gedemilitariseerd”
Betogers in de Moldavische hoofdstad Chisinau midden februari – Elena COVALENCO / AFP) (Photo by ELENA COVALENCO/AFP via Getty Images

Kort nadat de Moldavische regering opstapte en president Maia Sandu beweerde dat Rusland een staatsgreep wil plegen in het piepkleine Oost-Europese land, blijven de spanningen oplopen. De kersverse premier Dorin Recean liet er alvast geen gras over groeien en vaart meteen een zeer pro-Europese koers. 

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de invasie van Oekraïne zo goed als een jaar geleden begon, leeft in buurland Moldavië de angst dat het land hetzelfde lot zal overkomen. Het is geen lid van verdedigingsorganisatie NAVO en is sterk economisch afhankelijk van Rusland. Bovendien is er de separatistische regio Transnistrië in het oosten van het land, waar pro-Russische troepen en Russische soldaten de plak zwaaien.

In het nieuws: De Moldavische premier liet in het parlement weten dat Chisinau er alles aan moet doen om Russische troepen uit Transnistrië te krijgen.

  • “Transnistrië moet worden gedemilitariseerd”, zei Recean eind vorige week tijdens een sessie in het parlement. Recean, die nog geen twee weken premier is, nadat zijn voorganger Natalia Gavrilița begin februari haar ontslag indiende, koos zo voor een duidelijk anti-Rusland-standpunt.
  • De regering in Chisinau zou er alles aan moeten doen om de regio terug te ïntegreren in de rest van het land. Transnistrië is officieel nog een deel van Moldavië, maar wordt sinds een korte oorlog in 1992 de facto bestuurd door een separatistische regering in de stad Tiraspol. Sindsdien bevinden zich er ook Russische soldaten.
  • Moldavië had om die reden voor de oorlog in Oekraïne al een ongemakkelijke relatie met Rusland. Sinds de invasie begon, is het land een sterker pro-Europese koers beginnen varen, tegen de zinnen van het Kremlin.

Toenemende spanningen

Opgesomd: Het land krijgt de laatste weken met steeds meer spanningen te kampen.

  • De Moldavische regering beweert dat Rusland al langer probeert het land te destabiliseren. Begin februari liet het zelfs weten dat het Kremlin van plan was een gewelddadige staatsgreep te plegen in het land. 
  • Enkele dagen daarvoor nam de voltallige regering ontslag. Diezelfde dag hadden Russische raketten het Moldavische luchtruim (wellicht per ongeluk) betreden.
  • De woeligheid bleef de week erop voortduren. Toen was het de beurt aan een aantal hooggeplaatste magistraten om hun ontslag in te dienen. Diezelfde dag werd ook het Moldavische luchtruim tijdelijk gesloten. Later bleek een “ballon-achtig” object te zijn gespot boven het noorden van het land.
  • Eind vorige week werden dan weer betogingen georganiseerd tegen de Moldavische regering. Die zouden volgens berichtgeving van de BBC en andere westerse kranten georganiseerd zijn door de pro-Russische partij Sor. Burgers kwamen op straat om te protesteren tegen de torenhoge energieprijzen in het land, ironisch genoeg veroorzaakt door de Russische inval van Oekraïne.

“Anti-Russische hysterie”

De reacties: Rusland beweert dat Moldavië gegrepen is door “anti-Russische hysterie” na de opmerkingen van Recean.

  • Dat vertelde Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, kort na de uitspraken van de Moldavische premier, bericht de onafhankelijke Russische krant The Moscow Times. “Het ontbreken van een constructieve dialoog schaadt Moldavië zelf.”  Peskov waarschuwde ook dat Moldavië “zeer, zeer voorzichtig” moet zijn met dergelijke uitspraken.
  • De Oekraïense president Volodymyr Zelensky liet langs zijn kant alvast weten dat Oekraïne bereid is te helpen moest Moldavië Transnistrië willen demilitariseren. Het was ook de regering in Kyiv die Moldavië liet weten dat Rusland een staatsgreep wil plegen. 
  • Oekraïne wil er alles aan doen dat Moldavië niet in Russische handen valt. Dan zou het immers omsingeld zijn door pro-Russische landen: Wit-Rusland vanuit het noorden, Moldavië uit het westen en de Russische beer zelf vanuit het oosten.

(kg)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.