Regering Moldavië neemt ontslag, uren nadat Russische raketten over luchtruim vliegen

De Moldavische premier Natalia Gavrilita kondigde vrijdagvoormiddag aan dat haar regering zal opstappen.

Waarom is dit belangrijk?

Moldavië zit in een benarde positie. De voorbije maanden moest het land kampen met een aantal economische schokken. Bovendien nemen de spanningen toe door de oorlog in buurland Oekraïne, en het feit dat Russische troepen aanwezig zijn in de separatistische regio Transnistrië.

In het nieuws: Tijdens een massale Russische raketaanval zouden mogelijk de luchtruimen van Moldavië en NAVO-lid Roemenië zijn geschonden. Enkele uren later kondigde Gavrilita haar ontslag aan. Of de zaken gerelateerd zijn, is nog niet duidelijk.

 • De Moldavische premier deelde het nieuws vrijdagvoormiddag tijdens een persconferentie. De regering was nog maar 18 maanden geleden verkozen. Gavrilita’s partij won de verkiezingen, nadat die had beloofd de wijdverspreide corruptie in het land aan te pakken.
 • De premier vertelde tijdens de persconferentie dat niemand had verwacht dat haar partij “”zoveel crises zou moeten beheren, die veroorzaakt zijn door de Russische agressie in Oekraïne.”
 • “Ik nam de regering over met een anticorruptie-, pro-ontwikkelings- en pro-Europees mandaat op een moment dat corruptie alle instellingen in haar greep had en de oligarchen zich onaantastbaar voelden”, aldus Gavrilita. “We werden onmiddellijk geconfronteerd met energiechantage, en degenen die dit deden hoopten dat we zouden toegeven.”
 • Ze voegde daaraan toe dat “de vijanden” van het land wellicht hadden gehoopt dat het zou handelen zoals vorige regeringen door toe te geven aan Russische eisen.
 • Binnenkort zal een nieuwe regering worden gekozen door de president van het land, Maia Sandu. Daarna moet het Moldavische parlement dat nog goedkeuren.

“Vernietiging van Moldavië”

Toch opvallend: het ontslag volgt slechts een dag nadat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky waarschuwde dat Rusland van plan is Moldavië “te vernietigen”. De Moldavische inlichtingendiensten beaamden die stelling later op donderdag.

 • Ik heb haar (Maia Sandu, red,) meegedeeld dat wij het plan voor de vernietiging van Moldavië door de Russische inlichtingendienst hebben onderschept”, zei Zelensky donderdag. Uit de documenten zou blijken “wie, wanneer en hoe” het plan “de democratie van Moldavië zal breken en de controle over Moldavië zal vestigen”.
 • Ook het vermelden waard: vrijdagochtend vlogen twee Russische raketten over het Moldavische luchtruim richting Oekraïne. Die zouden volgens Oekraïne bovendien ook kort boven Roemenië hebben gevlogen, een lid van de NAVO. Roemenië zelf ontkent dat echter.  

Turbulente periode

Samengevat: Sinds de regering werd verkozen, is veel gebeurd:

 • Moldavië is een van de grootste slachtoffers van de Europese inflatie. Die bedraagt op moment van schrijven zo’n 35 procent op jaarbasis. 
 • Nadat de oorlog in Oekraïne begon, kwam er bovendien nog meer druk op het land, deels omdat het naar proportie van de bevolking een van de landen was die het grootst aantal Oekraïense vluchtelingen opving. 
 • De oorlog weegt ook op andere manieren door. Zo is Moldavië een van de Europese landen die er maar niet in slaagt om energie-onafhankelijk te worden van Rusland. Ook is het stroomnetwerk er al meermaals verstoord door Russische aanvallen op Oekraïense infrastructuur.
 • Eind 2022 mondde de economische crisis uit in betogingen tegen de pro-westerse regering. Volgens Chisinau waren die protesten echter deel van een door het Kremlin gesponsorde campagne om de regering onderuit te halen.
Meer