Raketaanval op hoofdkwartier veiligheidsdienst Transnistrië voorwendsel voor uitbreiding oorlog in Oekraïne?

Het hoofdkwartier van het ministerie van Staatsveiligheid van Transnistrië, de separatistische regio in Moldavië, is maandag getroffen door explosies. Dat bericht de lokale tv-zender TSV, die door verschillende persagentschappen wordt geciteerd. Er zouden volgens lokale media ook twee communicatietorens zijn opgeblazen en een luchthaven zou gebombardeerd zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Transnistrië is een sinds 1992 separatistische regio in Moldavië met een bevolking van ongeveer een half miljoen mensen. Volgens Moldavië heeft het de status van een "autonome territoriale entiteit met een bijzondere juridische status". De regio is pro-Russisch en Rusland zou er al meer dan twintig jaar meer dan 1.000 militairen hebben gevestigd. Die plaatselijke Russische militairen zouden eind januari met de Transnistrische separatisten oefeningen hebben gehouden.

Ramen en deuren van het Staatsveiligheidsgebouw in Tiraspol, de hoofdstad van Transnistrië, werden er maandag door explosies uitgeblazen. Twee communicatietorens in het dorp Mayak zouden ook opgeblazen zijn. Er zijn geen meldingen van slachtoffers.

Volgens het Moldavische medium Timpul zou de luchthaven van Tiraspol gebombardeerd zijn door drones.

“Voorwendsel om veiligheidssituatie in de regio onder spanning te brengen”

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Transnistrië zei aan TSV dat het staatsveiligheidsgebouw werd beschoten door onbekende aanvallers met granaatwerpers. Er werden foto’s getoond van een granaatwerper die ter plaatse was achtergelaten en een gebouw met de ramen eruit geblazen.

Granaatwerper nabij staatsveiligheidsgebouw in Transnistrië – foto: Twitter

Ook Moldavië zelf erkent de aanval. “Het doel van het incident dat vandaag plaatsvond, is voorwendselen te scheppen om de veiligheidssituatie in de regio Transnistrië, die niet door de constitutionele autoriteiten wordt gecontroleerd, onder spanning te brengen”, deelde de regering van Moldavië maandagavond mee in een persbericht.

“Volgens de beschikbare informatie hebben niet-geïdentificeerde personen met granaatwerpers schoten afgevuurd op het hoofdkwartier van de zogenaamde veiligheidsstructuren in de regio. Volgens voorlopige gegevens zijn er geen slachtoffers of gewonden.”

“Controle over het zuiden van Oekraïne is een weg naar Transnistrië”

Vrijdag zei de Russische generaal Rustam Minnekaev, geciteerd door het Russisch persagentschap Interfax, dat zijn land ook delen van Moldavië (lees: het separatistische Transnistrië) wil veroveren. Russischtaligen die er worden vervolgd zou daar een voorwendsel voor kunnen zijn.

“Controle over het zuiden van Oekraïne is een weg naar Transnistrië, waar ook feiten zijn van onderdrukking van de Russischtalige bevolking”, zei Minnekaev.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20