Mohamed Salah, een recept tegen islamofobie?

De Egyptische voetballer Mohamed Salah is er in Liverpool in zijn eentje in geslaagd de islamofobie, die onder sommige supporters hoogtij vierde, aanzienlijk in te dammen.

De Egyptische voetballer Mohamed Salah van FC Liverpool tekende zaterdag in Madrid voor het snelste doelpunt in een finale van de Champions League sinds 2005.  Na 24 seconden ging de bal na vermeend handspel van Tottenham-speler Moussa Sissoko op de stip. Salah tekende zo voor de op twee na snelste goal ooit in een Champions League-finale. Paolo Maldini scoorde in 2005 na 51 seconden tijdens Liverpool-AC Milan en blijft daarmee recordhouder. 

Maar Salah heeft nog andere verdiensten. Uit een studie van de universiteiten van Stanford (Californië) en Zürich blijkt dat de Egyptenaar er in zijn eentje in is geslaagd de islamofobie, die onder sommige supporters in Liverpool hoogtij vierde, aanzienlijk in te dammen.

De onderzoekers wilden weten of succesvolle beroemdheden uit gestigmatiseerde bevolkingsgroepen er in kunnen slagen de vooroordelen tegenover die groepen te reduceren. Ze namen het fenomenale succestraject van voetbalster en moslim Mohamed Salah als uitgangspunt. Deze bijna 27-jarige Egyptenaar speelde bij aantal grote clubs in de Premier League en de Italiaanse Serie A. Hij kende zijn grote doorbraak nadat hij twee jaar geleden voor FC Liverpool tekende. In het seizoen 2017/2018 werd Salah dan ook topscorer in de Engelse competitie. Een kunstje dat hij ook in het pas afgelopen seizoen zou herhalen. Al moest hij die titel nu wel delen met twee andere spelers. Ook in zijn thuisland Egypte is Salah een wereldster.

Jan Vertonghen & Mohamed Salah
Bob Thomas/Popperfoto via Getty Images

Haatmisdrijven – 19%; islamofobe tweets – 50%

De onderzoekers maten het effect van Salah op islamofobe attitudes en gedrag door 936 haatmisdrijven in de regio Liverpool, 15 miljoen tweets van Engelse voetballiefhebbers en een peiling van 8.060 FC Liverpoolfans te analyseren. Wat bleek? 

De provincie (county) Merseyside, waar FC Liverpool zijn thuisbasis heeft, kende een daling van 18,9% in haatmisdrijven. Maar bij andere soorten misdaden werd geen gelijkaardig effect vastgesteld. Sinds de komst van Salah halveerde het aantal door Liverpoolfans geposte anti-moslimtweets. Het daalde van 7,2% van het totaal naar 3,4% van het totaal. Dat in vergelijking met wat fans van andere Engelse topclubs op Twitter posten.

De onderzoekers concluderen uit hun experiment dat deze resultaten het gevolg zijn van een toegenomen familiariteit  met de islam. Hun bevindingen wijzen er op dat de positieve blootstelling aan rolmodellen die zich buiten hun traditionele kring bevinden nieuwe informatie beschikbaar maakt die de houding tegenover deze buitenstaanders duidelijk verbetert.

Meer